Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 135 novih slučajeva gripe, broj oboljelih raste već treći tjedan

04.02.2020.

16:20

Autor: Neva Funčić

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

Epidemija gripe ne jenjava. Najviše pogađa djecu, a polovina oboljelih, od 263 slučaja gripe u Primorsko-goranskoj županiji, prijavljeno je prošlog tjedna. I u petom tjednu epidemije, broj oboljelih još uvijek raste.

Broj oboljelih od gripe već je treći tjedan u porastu, rekao je Dobrica Rončević, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Prošlog tjedna je prijavljeno 135 novih slučajeva, odnosno više od polovine ukupnog broja od 263 oboljela od gripe koliko ih je prijavljeno liječnicima u Primorsko-goranskoj županiji.

I u Hrvatskoj je trend bolesti uzlazan: od 5.368 oboljelih, njih 2.458 razbolilo se prošlog tjedna.

Vrtićke sobe i školske učionice su poluprazne, kaže Rončević te ističe kako ovaj virus najviše pogađa djecu. Bolest je zahvatila i starije i osjetljivije skupine, ali sada u znatno manjem broju nego u prvoj fazi kada epidemija nije bila tako intenzivna.

Upute za izbjegavanje bolesti su iste: prati ruke te izbjegavati gužve i zatvorene prostore. Za oboljele je savjet izolacija i mirovanje uz puno tekućine. Liječniku se treba javiti prvo telefonom, a boravak u čekaonicama se preporučuje samo po potrebi i u dogovoru s liječnikom.

Nadamo se da je ovo vrhunac i da će gripa jenjavati, ali to ćemo doznati tek idućeg tjedna kad vidimo nove brojke, rekao je Rončević. Poslušajte izjavu:

Rončević: broj oboljelih još raste, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.