Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 135 novozaraženih; na groblja s maskama i manje od četvoro zajedno

30.10.2020.

13:02

Autor: Neva Funčić

Šćulac i Mičović pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Šćulac i Mičović pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Primorsko- goranskoj županiji je 135 novozaraženih osoba, a u riječkom KBC-u je hospitalizirano 25 osoba. Žarišta su i dalje radne sredine. Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac pozvao je građane uoči blagdana Svih svetih da groblja obilaze pod maskama i bez grupiranja.

Predstoji nam blagdan Svih svetih, pa tražimo od građana da posjet grobljima rasporede u različita vremena, tijekom cijelog dana i izbjegavaju gužve, rekao je načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac. Prigodom obilaska groblja treba nositi masku i obiteljske grupe smanjiti na najviše četvoro ljudi, koji će također držati razmak. Očekujemo od građana da i tijekom ovog blagdana budu odgovorni prema drugima, kako bi spriječili širenje zaraze, poručio je Šćulac.

A brojke su i dalje troznamenkaste: 135 novozaraženih osoba, a broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u Primorsko-goranskoj županiji najveći do sada- 981. Ozdravilo je 37 osoba, a u riječkom KBC-u je, prema jutarnjim podacima, hospitalizirano 25 osoba. U posljednja 24 sata testirane su 737 osobe, pa je današnji udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih 22 posto.

U Hrvatskoj su zabilježena 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 15.106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba. U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović ističe da su žarišta i dalje radne sredine, u kojima se zarazilo oko 60 posto oboljelih. Ponovio je jednostavnu uputu da onaj tko ima povišenu temperaturu ili se ne osjeća dobro ostane ne dolazi na posao, odnosno ostane kod kuće. Kaže kako je dobra vijest da nema puno hospitaliziranih te da je udio školske djece tek 10 posto. Međutim, studenata je čak 19 posto, pa ih Mićović poziva da se suzdrže od druženja, koliko god to mladima bilo teško. Raste i broj zaraženih starijih od 65 godina, ali taj porast nije znatan.

Teritorijalno, najviše je zaraza, visokih 71%, zabilježeno u Rijeci i riječkom prstenu, slijedi područje Liburnije gdje je danas 17 slučajeva, u Gorskom kotaru danas 11 osoba, a na Vinodolskoj rivijeri 8. Otoci su zelena oaza sa dnevno jedan-dva do nijedan slučaj, rekao je Mićović.

Broj testiranja je povećan, ukoliko bude trebalo uvest će se i noćna smjena u laboratorijima koji su dobro opremljeni s dijagnosticima i kadrovima, rekao je Mićović te ponovio da se osim u Krešimirovoj u Rijeci testiranja obavljaju i u Opatiji i Crikvenici te na otocima.

Zaposlene i poslodavce je pozvao na pojačan oprez, a sve građane da smanje druženja i održavaju razmak.

Poslušajte današnju konferenciju za novinare Stožera CZ PGŽ:

Šćulac i Mićović: Oprez na grobljima!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.