Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 260 novooboljelih od koronavirusa; ne raste broj oboljelih s težom kliničkom slikom

29.06.2022.

12:25

Autor: Tatjana Sandalj, Vedrana Lisica Pavlović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

U Primorsko-goranskoj županiji je 260 novooboljelih od koronavirusa, a 47 osoba je ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva povećao se na 1172. U cirkulaciji su nove podvarijante omikron virusa koje imaju veću zaraznost i na efikasniji način zaobilaze prethodno stečeni imunitet. Što još kažu epidemiolozi? 

Ukupno su tijekom utorka laboratorijski obrađena 542 uzorka briseva, a pozitivno ih je 47,97 posto.


190 novooboljelih je iz Rijeke i riječkog prstena, 32 osobe su s crikveničko-vinodolskog područja, 21 osoba je s Liburnije, 15 ih je s otoka Krka, a dvije novooboljele osobe su s područja Gorskog kotara. Radno aktivnoj populaciji pripada 166 novooboljelih, 49 ih je iz mlađih dobnih skupina, a 45 ih je starije od 65 godina.


Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je 14. Jedna osoba se liječi na respiratoru u jedinici intezivne skrbi KBC-Rijeka. Udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 1,19 posto.


Bilježimo porast novozaraženih od koronavirusa, ali srećom novi porast zaraženih ne znači i porast oboljelih s težom kliničkom slikom. Jesmo li već u situaciji kad možemo očekivat povrat obaveznih maski?


Dobrica Rončević, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, podsjeća da su maske i sad preporuka, ali nisu obavezne. Poslušajte što misli o razvoju situacije:

Tris: Dobrica Rončević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.