Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 267 novooboljelih; šest osoba je preminulo

09.12.2021.

11:07

Autor: Tatjana Sandalj

PGŽ i dalje županija s najvišim brojem cijepljenih građana.

PGŽ i dalje županija s najvišim brojem cijepljenih građana.

Foto: Dubravka Petrić / Pixsell

267 novooboljelih osoba potvrđeno je među 2127 uzoraka briseva laboratorijski obrađenih tijekom srijede, priopćio je Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije. 361 osoba je ozdravila pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti smanjio na 3595.

Udio pozitivnih među laboratorijski obrađenim uzorcima je 12,55 posto, a udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 3,36 posto.


144 novooboljele osobe su iz Rijeke i mjesta u gradskom prstenu, 49 ih je s Liburnije, 24 s crikveničko-vinodolske regije, isto toliko s otoka Lošinja, 12 ih je s Krka, desetero s otoka Cresa, troje iz Gorskog kotara i jedna s Raba. 150 oboljelih pripada skupini radno sposobnog stanovništva, 75 mlađim dobnim skupinama, a 42 je starije od 65 godina.


Prema podacima ravanateljstva riječkog KBC-a u bolnici je 121 COVID-19 pacijent, a u jedinici intenizvnog liječenja je na respiratoru 16 oboljelih.


Tijekom srijede je u riječkom regionalnom kovid centru KBC-a preminulo još šest osoba, četiri s područja PGŽ i dvije osobe s prebivalištem u Ličko-senjskoj županiji. Ukupan broj preminulih u četvrtom epidemijskom valu, s područja PGŽ, popeo se na 191 od čega je 45 osoba bilo cijepljeno.


Iz Stožera CZ PGŽ ističu da je i na najnovijoj interaktivnoj karti HZJZ Primorsko-goranska županija i dalje područje s najvišim brojem cijepljenih građana. Prvom dozom cijepljeno je 58,81 posto ukupnog broja stanovnika PGŽ, odnosno 65,73 posto odraslih stanovnika županije.


Idućeg tjedna počet će cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina, a za to je pripremljeno gotovo 50 tisuća doza. Imunolog Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci poručuje da djecu treba cijepiti, no očekuje otpore zbog, kako kaže, "nepotrebne psihoze", poslušajte:

Trobonjača o cijepljenju djece

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.