Hrvatski radio

Radio Rijeka

Epidemiolog Dobrica Rončević: jedino cijepljenjem zaštitit ćemo najosjetljivije u slučaju novih mutacija virusa

04.04.2022.

11:47

Autor: Radio Rijeka

.

.

Foto: LookerStudio / Shutterstock

Primorsko-goranska županija u posljednja 24 sata broji 10 novooboljelih, a 297 osoba je ozdravilo.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 260 uzoraka briseva, što čini udio od 3,85 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka. Tako se broj aktivnih slučajeva smanjio na 2334 slučajeva.


7 novooboljelih su osobe iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena te po 1 sa Liburnijskog i Crikveničko-vinodolskog područja te s otoka Krka.


7 novooboljelih pripada radno aktivnoj populaciji, 1 mlađim dobnim skupinama i 2 skupini starijih od 65 godina. 


Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti iznosi 67.


U jedinici intenzivne skrbi KBC-Rijeka, nema pacijenata koji se od COVID-19 bolesti liječe na respiratoru.


Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka je od COVID-19 bolesti preminula 1 starija cijepljena osoba, koja nije primila dopunsku tzv. booster dozu.


Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog daljnjeg pada broja aktivnih slučajeva te stagnacije broja hospitaliziranih osoba, u porastu u odnosu na jučer, i iznosi 2,87 POSTO.


Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević ocijenio je da se normalizira stanje u vezi s epidemijom covida-19, a incidencija stagnira. Tjedni trend incidencije bio je u rastu od prve polovice ožujka, ali protekla dva tjedna stagnira te se očekuje i pad na tjednoj razini. 


Rončević je spomenuo i novu podvarijantu omikron soja virusa, koje je vrlo malo u Hrvatskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ali prevladava u zapadnoj Europi. Ona se brzi i lako širi, ali ne izaziva teže oblike bolesti, rekao je.


Izvijestio je okupljene i o stanju vezanom uz širenje Q groznice u selu Mavrincima na Grobinšćini. Potvrđeno je da se zarazilo 18 osoba na malom području Mavrinaca. Očekujemo laboratorijske nalaze, ali već sad smatramo dokazanim da se ta bolest proširila sa zaražene stoke, kako smo i pretpostavili na početku, rekao je. 


Inače, Q groznica na čovjeka se najčešće prenosi preko izlučevina ovaca, koza ili krava udisanjem. Oko polovice zaraženih razvija simptome poput kašlja, malaksalosti i visoke temperature, a uspješno se liječi antibioticima.


Rončević je izvijestio da je prilično mali interes za cijepljenje protiv covida-19, tako da se na tjedan u županiji cijepi od 300 do 400 osoba. I za novo Novovax cjepivo je vrlo mali interes, rekao je. Epidemiolog Dobrica Rončević ipak poziva na cijepljenje, kako bi se u slučaju novih mutacija virusa, zaštitilo najosjetljivije. Poslušajte:

izjava Dobrice Rončevića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.