Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 36,5 milijuna kuna za rekonstrukciju i sanaciju luke Rab

07.08.2021.

16:31

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Igor Šoban / Pixsell

Foto: Igor Šoban / Pixsell

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija dodijelila je Županijskoj Lučkoj upravi Rab 36,5 milijuna kuna za rekonstrukciju i sanaciju luke Rab. Sredstva su namijenjena izgradnji sekundarnog zaštitnog lukobrana dugog 44 metra i rekonstrukciji 400 metara obale od novog lukobrana do trga Varoš.

Iz PGŽ tumače da je riječ o nastavku investicijskog ciklusa u lučku infrastrukturu te jednu od najprometnijih i najvažnijih luka na Rabu. Početak radova očekuju ove zime.

Cilj je zahvatom umanjiti utjecaj juga i valova na akvatorij luke, zaštiti povijesnu jezgru grada od plavljenja morem te unaprijediti maritimne uvjete. Naravno, osigurat će se i pristajanje brodova u svim vremenskim uvjetima čime se poboljšava prometna povezanost otoka. 

Ulaganje u razvoj i unapređenje lučke infrastrukture Raba počela je još 2012. izradom idejnog projekta i dokumentacije sufinancirane, podsjećaju iz PGŽ, a u prvoj fazi rekonstrukcije Luke Rab uređena je infrastruktura za ribarske djelatnosti na gatu Pumpurela, vrijedna oko 20 milijuna kuna.

Sredstva za rekonstrukciju i sanaciju luke Rab osigurana su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 37,3 milijuna kuna, a 36,5 milijuna kuna su bespovratna sredstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.