Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 400 novih komunalnih vezova, uskoro gradnja tri nova lukobrana

19.02.2018.

14:41

Autor: Neva Funčić

Novi komunalni vezovi bit će i u Muroskvi (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Novi komunalni vezovi bit će i u Muroskvi (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Osam županijskih lučkih uprava ove godine očekuje 40 milijuna kuna prihoda. Sve će biti vraćeno u pomorsko dobro. Pri kraju su radovi na obnovi luka Klenovica, Povile i Susak, a uskoro će biti dostupno 400 novih komunalnih vezova za brodice.

Novi vezovi bit će dostupni u lukama Muroskva kraj Novog Vinodolskog te Runjica i Biskupija na Lošinju, rekla je pročelnica za pomorsko dobro u Primorsko-goranskoj županiji Nada Milošević.

Najavila je i kako su potpuno pripremljeni, 80 milijuna eura vrijedni, projekti gradnje novih lukobrana u Cresu, Crikvenici i u luci Unije. "Prijavili smo ih na natječaj koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo za sredstva iz Fonda za koheziju i konkurentnost EU. Najavljeno je 85 posto bespovratnog novca, a ministarstvo je iskazalo spremnost sufinancirati domaću komponentu. Naši projekti su spremni za početak gradnje, pa se nadamo da će biti prihvaćeni", rekla je Milošević.

Gradnja zapadnog lukobrana u luci Cres vrijedna je 30 milijuna kuna; zapadnog lukobrana u luci Crikvenica 28 milijuna kuna; lukobrana u luci Unije 22 milijuna kuna, a pripremljen je i projekt dogradnje luke Baška na Krku, vrijedan 17 milijuna kuna.

Milošević je najavila i natječaj PGŽ za projekte na pomorskom dobru, vrijedan 2,8 milijuna kuna, te izvijestila kako županija i ove godine izdvaja više od dva milijuna kuna za aktivnu zaštitu mora i rad brodova-čistača. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.