Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: 75 novooboljelih; testiranje na Mlaki do 18 sati

31.01.2022.

10:59

Autor: Tatjana Sandalj

Prvi radni dan u novoj i gužva na drive in testiranju kod NZZJZ PGŽ

Prvi radni dan u novoj i gužva na drive in testiranju kod NZZJZ PGŽ

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Tijekom nedjelje je, testiranjem u hitnoći, potvrđeno 75 novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je Stožer civilne zaštite PGŽ. Zbog pritiska na punktove za testiranje, radno vrijeme glavnog punkta PCR testiranja u zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na Mlaki u ponedjeljak je opet organizirano u dvije smjene i rade do 18 sati. 

Novooboljeli su potvrđeni među 870 laboratorijski obrađenih uzoraka briseva, a udio im je 8,62 posto. Ozdravilo je 1014 osoba pa je u ponedjeljak broj aktivnih slučajeva COVId-19 bolesti u PGŽ 10.992, a udio hospitaliziranih među njima je 1,04 posto. 


61 novooboljeli je iz Rijeke i mjesta u prstenu, pet ih je iz crikveničko-vinodolske regije, četvero s Liburnije, dvoje iz Gorskog kotara te po jedan s otoka Lošinja, Cresa i Raba. 48 novooboljelih je iz skupine radno sposobne populacije, 18 ih je ih mlađih dobnih skupina, a devet je starije od 65 godina. 


Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a, četiri pacijenta više od kovida se liječe u bolnici, a ukupan broj bolnički liječenih od COVID-19 bolesti je 115. U jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru je devet oboljelih. 


Tijekom nedjelje je u riječkoj bolnici od kovida preminulo još dvoje starijih pacijenata s prebivalištem u PGŽ. Od početka četvrtog vala broj umrlih popeo se na 36 osoba. Jedanaestero među njima bilo je cijepljeno, ali ne i booster dozom "za pojačanje zaštitnog imunološkog odgovora što bi za njih, s obzirom na stariju dob, bolo od izuzetnog značaja", stoji u priopćenju Stožera.  


Iz NZZJZ PGŽ poručuju da će, ako bude bilo potrebe, dulje radno vrijeme testnog punkta u zavodu na Mlai organizirati i tijekom utorka i srijede.


Zahvaljujući dobroj procjepljenosti i stečenoj imunosti bolnički sustav nam nije pod velikim opterećenjem, ali bez obzira na sve to i kad prođe ovaj četvrti val, najbolja rješenja za izlazak iz pandemije opet su cijepljenja, posebno starije populacije, rekao je glavni epidemilog županijskog NZZJZ, dr. Dobrica Rončević.


Ono što nas ne čini sretnima su brojke učenika koji ne pohađaju nastavu i jedva čekamo početak testiranja kod kuće, kaže dr. Rončević i dodaje brojke koje upozoravaju, poslušajte:

Rončević o najnovijim podacima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.