Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ aktualno: Tko je dozvolio nasipavanje na Kostabeli?

17.05.2018.

13:01

Autor: Neva Funčić

Foto: Akcija mladih

Foto: Akcija mladih

Foto: - / -

Tko je dozvolio nasipavanje mora na Kostabeli, hoće li obala ostati devastirana ili će netko za to biti kažnjen, pitao je na Aktualnom satu Županijske skupštine PGŽ Mario Alempijević iz Akcije mladih.

Alempijević je upozorio da se nasipavanjem iskopanog materijala u more za oko 20 posto povećala površina građevinske parcele hotelskog kompleksa, a istovremeno je na toj dionici potpuno uništen obalni put.

Koncesija je državna, nasipavanje nije bilo dozvoljeno, a za nadzor su zaduženi Lučka kapetanija i Grad Rijeka- odgovorila je pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević te obećala da će ispitati slučaj i zatražiti očitovanje nadležnog ministarstva.

Župan Zlatko Komadina najavio je da će PGŽ u suradnji s poslovnim bankama nastojati osigurati pola milijuna kuna u idućih mjesec dana za omladinske pogone sportskih klubova. Za ponedjeljak, 21. svibnja, dogovoren je sastanak predstavnika klubova, banaka i županije, rekao je župan na pitanje Hrvoja Burića može li županija spriječiti gašenje košarke, vaterpola, odbojke, rukometa i nogometa u Rijeci. Naime, klubovi, kako je rekao Burić, u ovoj godini još od grada nisu primili obećani novac, pa mnogima od njih prijeti zatvaranje na kraju sezone.

Gradonačelnik Delnica i županijski vijećnik Ivica Knežević je rekao kako je u delničkoj sportskoj dvorani uništen parket, a krovištu prijeti urušavanje zbog vlažnih drvenih konstrukcija. Pitao je što će PGŽ učiniti za obnovu, a pročelnik za sport Valerij Jurešić je najavio da će provjeriti stanje dvorane i reagirati, budući da od GSC-a nije dobio informaciju o opasnostima.

Mostova Ines Strenja Linić pitala je mogu li se povećati upisne kvote za školovanje medicinskih sestara. Upozorila je da KBC Rijeka ima trajno otvoren natječaj za zapošljavanje 40 medicinskih sestara, a da ih u bolnici trenutno nedostaje između 150 i 200. Kaže kako su ljudski resursi u zdravstvu kritični te upozorava da je do 2020. godine najavljeno gašenje čak 30 ordinacija opće medicine u PGŽ. Unatoč tome, u Medicinsku školu u Rijeci godišnje se upisuju samo dva razreda medicinskih sestara. Pročelnica za školstvo Edita Stilin potvrdila je da se godišnje u prve razrede srednje škole upisuje 48 učenika u smjer sestrinstva, te najavila da će za iduću godinu u dogovoru sa školom i nadležnim ministrastvom nastojati tu kvotu povećati za još jedan razred.

Foto: Akcija mladih

Foto: Akcija mladih

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.