Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: brzo antigensko testiranje na kovid ubrzat će dijagnostiku

17.01.2022.

14:19

Autor: Neva Funčić, Olivera Vinković

Brzo testiranje

Brzo testiranje

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Za ponedjeljak je bilo najavljeno testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljske medicine. Kakva je situacija u Primorsko-goranskoj župniji rekao nam je predsjednik KoHOM-a PGŽ Leonardo Bressan. Epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je da je da je i do sada na tridesetak lokacija u PGŽ bilo dostupno brzo antigensko testiranje, a PCR testiranje obavlja se u istom danu. Rončević smatra da će antigensko testiranje na kovid ubrzati dijagnostiku, ali ističe da su kapaciteti laboratorija Zavoda za javno zdravstvo dostatni.

Po najavama ministra zdravstva Vilija Beroša, u ponedjeljak je trebalo početi testiranje brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljske medicine. Leonardo Bressan misli da smo u PGŽ puno realniji nego u ostatku Hrvatske i to tumači ovako:

Bressan: Većina ljudi u PGŽ testira se PCR-om zbog putovanja u inozemstvo

Unatoč trotjednom trendu porasta broja novozaraženih, bolnički kapaciteti su dovoljni, izvijestio je epidemiolog Dobrica Rončević koji tumači da je razlog tom povoljnom trendu za 20 posto bolja procijepljenost u PGŽ u odnosu na hrvatski prosjek. Zbog toga su blaže kliničke slike novozaraženih omikron sojem virusa, koji pogađa i imunizirane. 


Veliki broj zaraženih i onih u izolaciji osjeća se na radu brojnih gospodarskih tvrtki i javnih službi, kao i u školama. Rončević je izvijestio da je u školama PGŽ proteklog tjedna bilo 373 pozitivnih učenika te njih još 751 u izolaciji, a zbog zaraze je 14 cijelih razreda nastavu pohađalo online.


Preboljele i ranije cijepljene i dalje pozivamo na cijepljenje, jer će dobra imunizacija omogućiti izlazak iz petog vala pandemije u kojem je u PGŽ do sada ove godine preminulo 13 osoba.

Dobrica Rončević

Pozvao je stoga građane na cijepljenje booster dozom, kao i na cijepljenje djece, kojoj će to omogućiti pohađanje nastave i druženje. Tjedno se u PGŽ cijepi oko osam tisuća ljudi, a prošlotjedni podaci pokazuju da je njih 7605 primilo treću dozu, a samo 470 osoba prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19. 


Epidemiolog Rončević pozdravlja mogućnost da BAT testiranje bude dovoljno za dijagnozu bolesti, no ističe da je u PGŽ i do sada na tridesetak lokacija bilo dostupno brzo antigensko testiranje, a PCR testiranje se obavlja u istom danu. Za odlazak na operacije ili bolničko liječenje i dalje je potrebno PCR testiranje, kao i za smještaj u ustanove socijalne skrbi. Rončević ističe da su kapaciteti laboratorija NZZJZ PGŽ dostatni i za nastavak PCR testiranja, koje se priznaje i za europsku kovid putovnicu. Poslušajte izjavu:

Rončević: Važno je cijepiti se!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.