Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti pao ispod 10 tisuća

07.02.2022.

11:53

Autor: Tatjana Sandalj, Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

U Primorsko-goranskoj županiji je, između 521 laboratorijski obrađenog testa, potvrđeno 47 novooboljelih od COVID-19 bolesti, a 931 osoba je ozdravila. Stoga je broj aktivnih slučajeva pao na 9.231, izvijestio je Stožer civilne zaštite PGŽ.

Udio pozitivnih među testiranima u nedjelju je bio 9,02 posto, a udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva porastao je na 1,03 posto. 


Udio hospitaliziranih narastao je zbog nastavka pada broja aktivnih slučajeva, ali i rasta broja hospitaliziranih. Naime, prema podacima ravnateljstva KBC-a Rijeka, u bolnici se liječi 12 kovid bolesnika više nego dan ranije. Ukupno ih je sada 96, a u jedinici intenzivne skrbi na respiratoru je još uvijek pet oboljelih. 


Tijekom nedjelje u riječkoj je bolnici preminulo još dvoje pacijenata od COVID-19 bolesti, jedna iz PGŽ i jedna iz Istarske županije.


38 novooboljelih je iz Rijeke i mjesta u prstenu, po troje ih je s otoka Krka i Gorskog kotara, dvoje s Liburnije i jedan iz crikveničko-vinodolske regije. Najveći broj novooboljelih potvrđenih tijekom nedjelje, njih 22, bilo je starije od 65 godina. 21 novooboljeli pripada radno sposobnoj populaciji, a četvero ih je iz mlađih dobnih skupina.


Epidemiolog Dobrica Rončević ocjenjuje kako smo dosegnuli vrh petog epidemijskog vala i sada očekujemo postepeni pad novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dodao je kako u prilog tome govori podatak da je prošli tjedan, u odnosu na prethodni, zabilježen pad novoboljelih od 24,91 posto. 


U petom epidemijskom valu u PGŽ ukupno je preminulo 59 osoba, među njima i dvije osobe cijepljene s tri doze, a njih 18 s jednom ili dvije doze cjepiva. Karakteristično za omikron varijantu vrirusa je da je riječ o uglavnom starijim osobama s komorbiditetima, dok su od zaraze delta varijantom umirali i zdravi i mlađi, rekao je Rončević.


Iako kampanja cijepljenja ide nešto sporije i dalje smo najprocijepljenija županija sa 75,82 posto cijepljenog odraslog stanovništva, dok je 27,40 posto primilo i booster dozu. Rončević očekuje da će do početka idućeg tjedna školama biti raspoređeni testovi za učenike, što bi trebalo smanjiti broj izostanaka djece zbog samoizolacija. Trenutno je pozitivno 805 učenika, 72 studenta i 48 nastavnika, a zbog samoizolacije na online nastavi je 167 razrednih odjeljenja.


Jedan posto zaraženih omikron varijantom virusa završava u bolnicama, ali i dalje umiru stariji i necijepljeni, upozorio je epidemiolog Dobrica Rončević u osvrtu na tjedan koji je za nama, poslušajte: 

Jedan posto zaraženih omikronom završi u bolnici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.