Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:05 / 09.03.2020.

Autor: Neva Funčić

PGŽ: Broj oboljelih stagnira, traži se stroža kontrola ulazaka iz Italije

Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije traži strožu graničnu kontrolu za osobe koje dolaze s područja cijele Italije, rekao je predsjednik stožera Marko Boras Mandić. Izvijestio je i kako nema novih oboljelih od koronavirusa.

Italiju je kriza pogodila teže nego igdje u Europi, sa 7375 zaraženih i 366 mrtvih. Broj smrtnih slučajeva veći je samo u Kini, epicentru koronavirusa. Talijanska vlada u subotu je ograničila putovanja u i iz velikih dijelova sjeverne Italije, uključujući Milano i Veneciju. Dodajmo da je u Sloveniji nekoliko fakulteta odlučilo otkazati predavanja za studente. Vodstvo Primorskog sveučilišta iz Kopra objavilo je da od danas do 20. ožujka otkazuju nastavu zbog toga što imaju "svakodnevnu interakciju" sa susjednom Italijom koja je žarište koronavirusa u Europi. Sličnu odluku donijelo je i vodstvo Sveučilišta u Ljubljani. U Sloveniji je do sada 23 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

U izolaciji su dvije obitelji na Cresu koje su bile u kontaktu s talijanskim državljanima kod kojih se po povratku u Italiju pojavila zaraza, a za pomorca s kruzera u Malom Lošinju test je pokazao negativan nalaz, te posada više nije u karanteni.

Broj oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji stagnira, a zbog sumnje na koronavirus dvadesetak je osoba u samoizolaciji i više od 400 ljudi pod zdravstvenim nadzorom epidemiologa, izvijestio je Boras Mandić. Preporučuje odgodu javnih događanja s međunarodnim sudjelovanjem, a od državnog stožera traži uvođenje strožih mjera na granici.

U Hrvatskoj nema novih zaraženih koronavirusom. I dalje je pod liječničkim nadzorom, u izolaciji, 12 pacijenata - iz Zagreba, Rijeke i Varaždina, a troje ima malo teži oblik bolesti. No, zbog širenja zaraze u Italiji, predsjednik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić traži strožu graničnu kontrolu za osobe koje dolaze s područja cijele Italije.

Kvarner i Istra najizloženiji su utjecajima iz susjedne Italije, rekao je Boras Mandić. "U regiji Fiuli Venezia Giulia s jučerašnjim danom je 57 oboljelih, a kad je regija Piemonte proglašena crvenom rizičnom zonom, bilo ih je 11. Nema smisla od naših graničnih policajaca tražiti da s građanima utvrđuju gdje je Tarvisio,a gdje Treviso. Trebalo bi uvesti jednaku kontrolu za sve s područja Italije, kao što je to danas napravila Austrija, a prije toga Češka", rekao je Boras Mandić.

Kaže kako je odgovornost svakog pojedinca da se ponaša zdravstveno odgovorno, a za strože mjere na granici kaže da su hitne. Kada osoba ulazi u RH s rizičnih područja, moramo znati gdje ide i s kim je u kontaktu, rekao je Boras Mandić. Od republičkog su stožera zatražili i odobrenje da se uzorci analiziraju u Rijeci, u laboratoriju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kako bi se ubrzalo testiranje na koronavirus. Poslušajte:

Boras Mandić o koronavirusu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.