Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ će izdvojiti 1,5 milijun kuna za sanaciju šteta na goranskim cestama

26.09.2022.

13:40

Autor: Neva Funčić

 Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Prema prvim procjenama, šteta od nedavnih poplava na cestama na području Delnica, Čabra i Brod Moravica iznosi oko tri milijuna kuna, a polovinu tog iznosa će osigurati Primorsko-goranska županija, najavio je župan Zlatko Komadina. 

U rebalansu proračuna PGŽ planiran je novac za pomoć pri saniranju cesta oštećenih u rujanskim bujičnim poplavama. Prema dosadašnjim procjenama Grada Delnica, na tom području šteta iznosi oko 1,35 milijun kuna, na području Grada Čabra oko milijun kuna, a na cestama općine Brod Moravice štete se neslužbeno procjenjuju na 650 tisuća kuna. PGŽ bi mogla izdvojiti polovinu tog novca, oko 1,5 milijun kuna, što ćemo predložiti u rebalansu proračuna, rekao je župan.


Nastavlja se projekt uređenja malih goranskih sanjkališta, za što je županija ove godine izdvojila dva milijuna i 250 tisuća kuna. Po 750 tisuća kuna je uloženo u pokretne staze i ratrak vozila u Fužinama, Ravnoj Gori i Delnicama, a još je milijun kuna namijenjeno je za kupovinu motornih sanjki za sanjkalište u Lokvama.


U ovoj i iduće dvije godine planirano je 54 milijuna kuna županijskih ulaganja u Gorski kotar, po 18 milijuna kuna godišnje u fond za Gorski kotar za pomoć goranskim jedinicama lokalne samouprave, te za poduzetništvo i obnovu cesta. 


Župan Zlatko Komadina je ponovno istaknuo da je u protekle tri godine PGŽ u goransko područje PGŽ uložila 150 milijuna kuna, trostuko više od poreznih prihoda s tog područja. Dodatno, oko tri milijuna kuna godišnje PGŽ izdvaja za održavanje osam delničkih sportskih objekata i tako preuzima trošak najvećeg goranskog grada. 


Lovačkim udrugama s područja PGŽ je do kraja listopada otvoren javni poziv za raspodjelu dodatnih 50 tisuća kuna za uređenje hranilišta i lovačkih čeka. Cilj je zaustaviti dolazak divljači u naselja, rekao je pročelnik za turizam i ruralni razvoj Mladen Brajan


Dodao je da su se ulaganja u lovišta već pokazala isplativima, jer je ove godine smanjena pojava divljači u priobalnim mjestima. Za uređenje lovišta je već izdvojen fond od 450 tisuća kuna, a dodatnih 50 tisuća nastavak je trenda pojačanih ulaganja u lovišta u zaobalju.


PGŽ će se pridružiti obilježavanju dana turizma 27. rujna na nekoliko lokacija Kulturno turističke rute Putovima Frankopana, u kaštelima u Brodu na Kupi, Driveniku, Kraljevici, Bakru i Krku te dvorcima u Severinu i Staroj Sušici, najavila je županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić


Upravo je ruta Putovi Frankopana, uz projekt suhozidne gradnje bašćanske doline, izabrana među tri najbolja projekta u završnicu dodjele nagrade Europske mreže kulturnog turizma, rekla je Šišić. U kategoriji kulturne suradnje u finalu se našla TZ Kvarnera, još jedan predstavnik PGŽ. Proglašenje najboljih bit će 20. listopada u Krku, gdje će se održati godišnji kongres Europske mreže kulturnog turizma.


Poslušajte konferenciju za novinare:

Izdvajanja PGŽ za Gorski kotar

Izdvajanja PGŽ za Gorski kotar

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

PGŽ će izdvojiti 1,5 milijun kuna za sanaciju šteta na goranskim cestama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.