Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: cijepljenje bez najave na Zametu i u studenom; 10 novooboljelih

08.11.2021.

10:43

Autor: Tatjana Sandalj, Iva Črnjar Ivančan

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obavještava sve građane da će se cijepljenje bez prethodne najave protiv bolesti COVID-19 i u studenom održavati u dvorani na Zametu. Stožer CZ PGŽ izvijestio je o deset novooboljelih utvrđenih među testiranima u hitnoći tijekom nedjelje.

U dvorani na Zametu cijepit će ponedjeljkom i srijedom od 8 do 18:30 sati, a utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati. Kao i do sada, cijepit će svim vrstama cjepiva. U situacijama kada je cijepljenje neodgodivo, a osoba ne može doći u redovno radno vrijeme dvorane, cijepljenje je organizirano na Epidemiološkom odjelu NZZJZ PGŽ, Krešimirova 52a u Rijeci: utorkom, četvrtkom i petkom od 15 do 18 sati te subotom od 8 do 15 sati.

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije izvijestio je da je deset novooboljelih u nedjelju potvrđeno među 432 testirana uzorka. Ozdravilo je 328 osoba pa se broj aktivnih slučajeva u PGŽ smanjio na 3511.

Udio pozitivnih među testiranima u nedjelju bio je 2,31 posto, a udio bolnički liječenih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je i dalje stabilan na 3,50 posto. 

Iz NZZJZ istaknuli su i važnost treće doze, posebno za osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom. Za sve ostale vrijedi da se, šest mjeseci od primarne serije cijepljenja, treba cijepiti dodatnom dozom da bi se produljilo vrijeme trajanja zaštite.

Osam novooboljelih je iz Rijeke ili mjesta u prstenu, a dvoje su iz crikveničko-vinodolske regije. Najviše novooboljelih tijekom nedjelje, njih petero, je starije od 65 godina. Mlađih je među novooboljelima bilo dvoje, a tri su osobe iz skupine radno sposobnog stanovništva. 

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1242 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 46 osoba, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među oboljelima je 1888 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 246 na respiratoru. U Hrvatskoj je trenutno ukupno 29.265 aktivnih slučajeva. (Hina) 

Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a u bolnici se liječi jedan COVID-19 pacijent više nego dan ranije, pa ih je sada 123 na bolničkom liječenju. Dvije osobe više su na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja gdje ih je sada ukupno 18. Tijekom nedjelje su u bolnici preminule još tri osobe od posljedica COVID-19 bolesti.

Ravnatelj NZZJZ Vladimir Mićović nada se daljem porastu broja cijepljenja, a glavni riječki epidemiolog Dobrica Rončević u ponedjeljak je rekao da brojke rastu, raste i incidencija, ali - poslušajte što najviše zabrinjava:

Dobrica Rončević o opterećenju bolničkog sustava, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Vladimir Mićović o cijepljenju, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.