Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina počinje u srijedu

13.12.2021.

12:05

Autor: Neva Funčić

Počinje cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina

Počinje cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Cjepivo za djecu od pet do jedanaest godina u ponedjeljak je stiglo u Hrvatsku. Liječnici pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu, osobito onu koja su u riziku. U PGŽ cijepljenje djece kreće u srijedu. Komplikacija u toj dobnoj skupini nije bilo, rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović.

Djeca se mogu cijepiti na cijepnim punktovima, ali i kod obiteljskih liječnika i pedijatara. Primaju se dvije doze. Doza je tri puta manja nego za odrasle: trideset mikrograma je doza za odrasle, a deset mikrograma za djecu. 


"Dobar dio roditelja koji je cijepio stariju djecu nazivao je epidemiologe i interesirao se za cjepivo. U Primorsko-goransku županiju dolazi šest tisuća doza cjepiva za djecu. Cijepljenje ćemo organizirati u srijedu i petak u popodnevnim satima", rekao je u emisiji Studio 4 HRT-a Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije.


Dodao je kako vjeruje da će odaziv na cijepljenje mlađe djece biti adekvatan odazivu na cijepljenje adolescenata.


Zbog infekcije ili samoizolacije u županiji nastavu u školama ne prati 65 razreda i te brojke zabrinjavaju.

Vladimir Mićović

Smatra da bi veća procijepljenost unutar razreda smanjila širenje virusa i odlaske u samoizolaciju. Naglasio je kako se očekuje još veći broj zaražavanja mladih, a nužno je izbjeći hospitalizacije i teže oblike bolesti. Poslušajte izjavu:

Vladimir Mićović o cijepljenju djece

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.