Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: dan bez novozaraženih od koronavirusa

27.03.2020.

10:30

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Od četvrtka nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, ali i dalje se treba držati epidemioloških uputa. Jedino ako tako izdržimo ćemo imati rezultate, rekao je Zlatko Komadina na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Sve za zaštitu osoblja i pacijenata: kola hitne pomoći dezinficiraju se poslije svakog prijevoza osobe suspektne na zarazu od korona virusa. Prvo se operu kola iznutra i izvana, a onda se špricaju aerosolom dezinficijensa. Postupak traje 15 minuta, a nakon toga kola ostaju zatvorena 30 minuta. Prije idućeg korištenja, kola je potrebno provjetriti 10-ak minuta.

Od petka radi automatizirani sustav za obradu uzoraka uzetih od potencijalno zaraženih. U PGŽ su 34 osobe oboljele od koronavirusa. Čekaju se rezultati još 32 testa. U samoizolaciji je 1.278 osoba. 

Ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Rijeka Davor Štimac potvrdio je da je u četvrtak kasno navečer dovezena pacijentica iz Pule kojoj je potreban respirator. Pacijentica ima 69 godina i njezino stanje je stabilno. U riječkom KBC-u su tako sad dvije pacijentice na respiratoru, a još je 28 oboljelih od koronavirusa smješteno u Klinici za infektologiju i u zgradi Klinike za otorinolaringologiju.

U PGŽ radi 1ma 14 epidemiologa: po jedan u Delnicama, na Rabu. Lošinju, u Crikvenici i Opatiji te tim u Rijeci.

Primorsko-goranska policija je sustavno na terenu, sve je manje kršitelja mjera samoizolacije i građana koji pokušavaju neopravdano izlaziti iz mjesta prebivališta, a dobra je vijest da na našem području nije prijavljen niti jedan slučaj lažnog predstavljanja volontera Crvenog križa.

Poslušajte konferenciju za novinare Stožera PGŽ:

U stožeru PGŽ spremni za sve, priprema HRT - Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.