Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: deset novozaraženih iz doma u Delnicama, jedna osoba je preminula

02.10.2020.

10:53

Autor: Olivera Vinković, Hina

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji u petak je 27 novozoraženih osoba. Među njima, sedam je korisnika Doma za starije u Delnicama, troje su zaposlenici doma koji su bili u samoizolaciji, 13 novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za troje se utvrđuje izvor zaraze.

U Primorsko-goranskoj županiji je i devet osoba ozdravilo, a jedna je osoba iz doma u Delnicama preminula u riječkom KBC-u.

Nova 333 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Hrvatskoj tijekom 24 sata. Umrlo je sedam osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1446, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 286 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta. U posljednja 24 sata testirana su 4793 uzoraka, a oporavilo se 205 osoba. U samoizolaciji je trenutno 8266 osoba.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirano je 17.160 osoba s koronavirusom, od kojih je 291 preminulo. Oporavilo se ukupno 15.423 osoba. Do danas je ukupno testirano 317.199 osoba.

Nakon što je potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus kod još sedmero korisnika i troje djelatnika Doma za starije osobe u Delnicama, razvoj opće, te situacije unutar spomenute ustanove pozorno prate i u gradskom stožeru Civilne zaštite.

Osim informacija iz doma, pažnju stanovnika jutros je privukla i informacija da je danas privremeno morao biti zatvoren delnički poštanski ured, što navodi na zaključak da je i tamo vjerojatno došlo do problema vezanih uz koronavirus.

Tu je procjenu u petak iznijela i načelnica stožera Civilne zaštite Grada Delnica Katarina Mihelčić te dodala kako se, prema dostupnim podacima, stanje u ustanovi za skrb o starijim osobama zasad nije odrazilo na opće epidemiološke pokazatelje. 

"Bilo je za očekivati da će od prethodno evidentiranih 98 korisnika te 20 do 30 djelatnika, većina njih u konačnici biti  COVID pozitivna. Vjerujem da su epidemiolozi učinili sve što je potrebno i dali smjernice da se spriječi daljnja lokalna transmisija. Naime, opću epidemiološku situaciju u Delnicama zasad bismo mogli ocijeniti stabilnom, iako imamo povećanje broja COVID pozitivnih osoba, međutim ne možemo govoriti o nekoj eskalaciji", govori Mihelčić. Poslušajte izjavu:

Mihelčić: Ne možemo govoriti o nekoj eskalaciji, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.