Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: deseti dan bez novooboljelih, 41 ozdravljeni

01.05.2020.

10:21

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Hvatskoj je, prema posljednjim informacijama, zabilježeno 2076 slučajeva zaraze koronavirusom. U Primorsko-goranskoj županiji deseti dan zaredom nema novooboljelih, a dobra je i vijest da je ostalo samo 29 oboljelih, a 41 je osoba ozdravila.

U Hvatskoj je od koronavirusa umrlo 69 osoba, a izlječeno je njih 1348. Nove informacije će Nacionalni stožer civilne zaštite objaviti, uobičajeno, u 14 sati.

Što se Primorsko-goranske županije tiče, u crikveničkoj Thalassotherapiji nema više niti jednog COVID-19 pozitivnog pacijenta. Tri osobe su otišle kućama nakon što su im potvrđena dva negativna nalaza, a jedna je pacijentica, u dogovoru s epidemiolozima i uz njihovo redovito praćenje, poslana u kućnu samoizolaciju.

Dobri brojevi trebaju takvi i ostati, ali svi i dalje moramo paziti i čuvati sebe. Time čuvamo i druge, svoje najdraže, podsjetila je ravnateljica Crvenog križa PGŽ Vesna Čavar u programu Radio Rijeke, upozorivši pri tom posebno na oprez naše - najstarije. 

Svi ti naši stariji sugrađani dragocjeni su nam zbog svih njihovih iskustava, rekla je Čavar i zamolila ih je za još malo strpljenja. Naime, stariji su, uz ljude u samoizolaciji, najvećim dijelom bili oni s kojima su kontaktirali brojni volonteri Crvenoga križa na terenu. Najmlađi volonteri imaju 18 godina, a najstariji volonter je 70-godišnji kuhar. 

Društvo Crvenog križa PGŽ je u deset lokalnih društava angažiralo 30-40 novih volontera, ali javilo ih se i pomoć ponudilo puno više, rekla je Čavar. Ljudi su zaista pokazali dobru volju i veliko srce, a pojedinačnih priča bilo je svakojakih. Za volontera se javio i čovjek iz Njemačke kojeg je situaciju zatekla na našem području i poželio je pomoći drugima nakon što je završena njegova samoizolacija. 

Javljale su se udruge, organizacije, tvrtke, taksisti..., a donacijama je nabavljeno i podijeljeno 4,5 tona hrane. Poslušajte više u razgovoru:  

Vesna Čavar: Javljalo se jako puno volontera, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.