Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Deveti zaraženi, strože mjere prevencije širenja koronavirusa

16.03.2020.

12:34

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Rijeci je otpušten kući prvi izliječeni od korona virusa, a u KBC je noćas primljena novozaražena mlada osoba koja se vratila iz Austrije, izvijestila je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Uspostavljene su dodatne tri telefonske linije epidemiologa.

Sredinom tjedna bi u Rijeci trebao početi radom laboratorij za testiranje na novi virus, a u pripremi su strože mjere prevencije, rekao je župan Zlatko Komadina

Deveta zaražena je mlada osoba koja je preko graničnog prijelaza Rupa stigla 13. ožujka autobusom koji je iz Austrije vozio za Split, izvijestila je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić te dodala kako epidemiolozi kontaktiraju sve osobe koje su potencijalno bile u kontaktu s virusom. Trenutno je mjerama preventivne samoizolacije u PGŽ obuhvaćeno 1100 osoba. "Neke su već izašle iz te mjere, a vjerujem da se ljudi ponašaju odgovorno i da su shvatili koliko je važno zaštititi svoje bližnje i cijelu zajednicu. Nažalost, to je ono što je u susjednoj Italiji izostalo", rekla je Malatestinić. 

Izvijestila je i kako su od danas uspostavljene tri dodatne telefonske linije epidemiologa, koji su iz cijele županije već mobilizirani u Rijeci. Pozivni centar za sva pitanja uspostavljen je putem broja 112, a u tijeku je vrednovanje prostora riječkog laboratorija koji će od sredine tjedna preuzeti analizu uzoraka za testiranje na infekciju novim korona virusom, kako bismo dobili na dragocjenom vremenu za reagiranje, rekla je Malatestinić.

U riječkom KBC-u se programi operacija odvijaju normalno, a po prethodnom planu se odvijaju i akcije dobrovoljnog darivanja krvi. I konferecije za novinare bit će svakodnevne, kako bi javnost bila upoznata s aktualnim novostima.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je najavio strože mjere prevencije širenja virusa. Kaže kako su zabranjeni posjeti domovima za starije osobe, nastava se odvija na daljinu, muzeji su zatvoreni za posjetitelje, a gradonačelnicima i načelnicima je uputio preporuku da ograniče radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 18 ili najdulje 20 sati. "Opskrba kamionima, rad ljekarni i trgovina namirnica mora ostati, ali apeliramo na ljude da budu odgovorni i smanje aktivnosti koje nisu nužne", rekao je župan. Najavio je kako će redovne rad županije preseliti u veće prostore. Tako će sjednice Županijske skupštine održavati u nekoj od većih dvorana u sveučilišnom kampusu, a sjednica Stožera civilne zaštite sutra će biti održana u novouređenom centru u Šapjanama.

Stožer civilne zaštite PGŽ još uvijek nije uspostavio dodatnu službu za pomoć starijim građanima i građanima u samoizolaciji, ali su to počeli činiti gradovi i općine.

Treća faza borbe protiv korona virusa predviđa mobilizaciju sustava zdravstva, pojasnila je dr. Đulija Malatestinić. Primarna razina podrazumijeva uspostavljanje centara za intenzivnu njegu, a u riječkom KBC-u to će uz prostor klinike za infektologiju biti i zgrada klinike za neurologiju. Sekundarna razina podrazumjeva osiguravanje prihvata većeg broja oboljelih sa težim simptomima, a tercijalna razina prihvat velikog broja oboljelih od koronavirusa, dvije do tri tisuće, sa blagim simptomima bolesti, rekla je Malatestinić. Najavila je kako su u dogovoru s KOHOM-om , Koordinacijom liječnika obiteljske medicine, svi liječnici i medicinska oprema na raspolaganju u slučaju potrebe pojačanog angažmana.

Malatestinić je prenijela i jednu redovnu informaciju: iz županijskog proračuna je izdvojeno 1,9 milijuna kuna za dodatno financiranje Zavoda za hitnu medicinu PGŽ. Naime, novac iz redovnog financiranja nije dostatan za plaće dogovorene kolektivnim ugovorom, pa PGŽ i ove godine pomaže dodatnim iznosima. Prošle godine je PGŽ za rad timova hitne medicine dodatno izdvojio čak 4,3 milijuna kuna:

Oprezno i odgovorno: Komadina i Malatestinić, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.