Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ dobila status "Županija - prijatelj djece"

18.05.2018.

14:13

Autor: Radio Rijeka

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Na svečanosti u povodu 15 godina Hrvatske zajednice županija održanoj u Saboru, županu Zlatku Komadini uručena je povelja za dobivanje statusa "Županija - prijatelj djece". Prve županije u Hrvatskoj koje su zaslužile taj status su Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija.

"Mi smo upravo i planirali Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade kako bismo više pažnje posvetili djeci i mladima", rekao je župan Zlatko Komadina primajući plaketu Županija-prijatelj djece.

Iz županijskog proračuna financira se značajan broj programa usmjerenih na svu djecu, poput besplatnog prijevoza za učenike, osiguranja pomoćnika u nastavi za sve učenike s teškoćama u razvoju te osiguranju produženog boravka za učenike putnike. U Županiji postoji duga tradicija brige o majkama i dojenčadi putem Savjetovališta za prehranu dojenčadi koje u Rijeci djeluje već 65 godina.

Županija je pokrenula projekt kojim se utječe na povećanje sigurnosti djece u prometu izradom dva elaborata o prometnoj signalizaciji na prilazima školama i prometno opasnim pješačkim prijelazima u blizini škola. Izvršena je i analiza najopasnijih prometnica u neposrednoj blizini 57 područnih škola u Županiji. PGŽ je jedina županija u kojoj će se od iduće školske godine, u svim osnovnim školama (u petim razredima) čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, provoditi nastavni predmet Građanski odgoj i obrazovanje. 

Sve županijske ambulante primjereno su opremljene te imaju nadstandardom osigurana dežurstva pedijatra vikendom, blagdanima i praznicima. Županijska strategija je osiguravanje rada pedijatra na cjelokupnom županijskom području od otoka do ruralnih dijelova Gorskog kotara.

Nastavni zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Županijom provodi i brojne programe prevencije ovisnosti, jačanja mentalnog zdravlja te promocije zdravlja. Nastoji se ujednačiti položaj djece u Županiji uz posebnu brigu za Gorski kotar kao dio Županije koji je obilježen depopulacijom. Uz demografske mjere usmjerene jačanju regionalne konkurentnosti i poticanju poduzetništva, posebna pažnja Županije usmjerena je osiguravanju usluga za djecu, mlade i obitelj koje su djeci potrebne i dostupne u blizini njihova doma.

Radi se o Društvenim domovima za djecu i mlade. U posljednje dvije godine uređeni su i opremljeni prostori u kojima su otvoreni informativno-edukativni punktovi u Gradu Rijeci i Općini Lovran te društveni domovi za djecu i mlade u Lovranskoj Dragi i Općini Fužine (u kojem je organiziran i opremljen i logopedski kutak). U suradnji s općinama Čavle, Jelenje i Klana dogovoren je model širenja logopedskih usluga. 

Važan resurs u Županiji za dječju participaciju predstavljaju dječja gradska i općinska vijeća te dječji forumi koji djeluju pri društvima Naša djeca u pojedinim gradovima i općinama te imaju dugu participativnu tradiciju. Posebno je inovativan projekt poticanja razvoja socijalnih inovacija koji uključuju djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u njihovom slobodnom vremenu. Radi se o projektu koji uključuje različite društvene skupine u proces stvaranja proizvoda koji su upotrebljivi, autentični, inkluzivni, napravljeni od recikliranog materijala, a u čijoj izradi sudjeluju djeca, mladi i odrasli, uključujući i osobe iz ranjivih skupina, što utječe na razvijanje solidarnosti, prihvaćanja i tolerancije drugih i različitih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.