Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:31 / 23.04.2018.

Autor: Neva Funčić

PGŽ: dogovor o daljnjem izlovu nezavičajne divljači na otocima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Problem izlova nezavičajne divljači naći će se ovog četvrtka pred vijećnicima Županijske skuštine. Zamjenik župana Marko Boras Mandić upozorio je danas kako nacrt Zakona o otocima predviđa ukidanje pojma alohtone divljači, što bi znatno povećalo problem.

"To znači da bi alohtona divljač bila izjednačena s autohtonom te zaštićena lovostajima. To bi znatno povećalo i sada prevelik broj jedinki koje prave štetu na otocima", rekao je Boras Mandić koji najavljuje da će PGŽ pripremiti primjedbe na ovakav nacrt zakona.

Na sjednici Županijske skupštine očekuje se i analiza učinaka poticajnih mjera za izlov nezavičajne divljači. " PGŽ za svaku odstrijeljenu jedinku daje 200 kuna, kako bi poticala izlov. Prošle 2017. godine imali smo skoro dvije tisuće odstrela, što znači da je Županija izdvojila pola milijuna kuna za poticaje. Problem nastaje kada se meso odstrijeljene divljači nađe što na redovnom što na sivom tržištu", kaže Boras Mandić te upozorava da je trgovina divljači nekome postala biznis, što znači da nemaju svi motive da se alohtona divljač na otocima istrijebi.

"Tu trgovinu treba nadzirati ili takvo meso maknuti s tržišta", rekao je zamjenik župana koji na Skupštini očekuje dogovor oko daljnjeg izlova na otocima.

Boras Mandić je najavio i novu raspodjelu sredstava sportskim savezima za rad mlađih kategorija prvoligaških klubova. Od 150 tisuća kuna, po 40 tisuća bit će usmjereno rukometnom i odbojkaškom savezu, po 20 tisuća vaterpolskom i košarkaškom savezu, a po 8 tisuća kuna mladim tenisačima, boćarima i kuglačima. Županija priprema i prijedlog Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnog društva, koja će se naći na nekoj od slijedećih sjednica Županijske skupštine.

U svibnju se na svečanosti obilježavanja 25. objetnice Zajednice županija očekuje proglašenje Županije - prijatelja djece, a kanditaturu za stjecanje tog statusa PGŽ je predala prošlog tjedna, izvijestila je pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač te dodala da se čak 24% svih županijskih izdvajanja u društvenim djelatnostima odnosi na potrebe djece.

Izvijestila je i kako su u suradnji sa Savjetom za socijalnu skrb pokrenuli inicijativu za otvaranje studija socijalnog rada u Rijeci. U dogovorima sudjeluju rektorica i prorektorica Sveučilišta u Rijeci, kao i timovi Pravnog i Filozofskog fakulteta, a u pripremi su i sporazumi sa sveučilištima u Ljubljani i Mariboru, kako bi prenijeli primjere njihove dobre prakse, rekla je Marač te najavila da se prvi studenti očekuju u akademskoj godini 2019./2020.

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.