Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ : Dva milijuna eura za popravak goranskih cesta

06.02.2023.

14:06

Autor: Neva Funčić

Goranske ceste oštećene su bujičnim vodama, snijegom i prolaskom teških kamiona

Goranske ceste oštećene su bujičnim vodama, snijegom i prolaskom teških kamiona

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

PGŽ je dala suglasnost Županijskoj upravi za ceste za zaduženje od dva milijuna eura, isključivo za obnovu oštećenih prometnica u Gorskom kotaru, izvijestio je župan Zlatko Komadina. Županija je raspisala i 160 tisuća eura vrijedan natječaj za projekte turističke infrastrukture u Gorskom kotaru.

Zlatko Komadina i Silvija Hunjadi Korošec pred novinarima

Zlatko Komadina i Silvija Hunjadi Korošec pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Županijska skupština PGŽ odlučila je da se fond za obnovu goranskih cesta poveća za pet milijuna kuna godišnje u iduće tri godine, no zahtjevi lokalnih samouprava za sufinanciranje radova su upravo toliki. 


Župan Zlatko Komadina je izvijestio da je stoga odlučio da se sanaciji pristupi odmah te ŽUC-u dao odobrenje za namjensko zaduženje od dva milijuna eura. Novac je namijenjen obnovi prometnica oštećenih bujičnim vodama, snijegom i prolaskom teških kamiona, rekao je župan.


Raspisan je natječaj za projekte javne turističke infrastrukture u Gorskom kotaru, vrijedan 160 tisuća eura. Na njega se u roku od 30 dana mogu prijaviti goranske jedinice lokalne samouprave, a udio županijskog sufinanciranja za izgradnju staza, šetnica, vidikovaca, izletišta ili kupališta bit će od 80 do 100 posto, ovisno o razvijenosti područja.


Komadina je komentirao i drugi pokušaj dogovora čelnika goranskih samouprava o kriterijima raspodjele novca iz županijskog fonda za Gorski kotar. Dva su suprotstavljena kriterija za raspodjelu ukupno milijun eura potpore: male općine žele da se novac rasporedi svima jednako, dok gradovi Delnice, Vrbovsko i Čabar traže da se uvaže kriteriji broja stanovnika i veličine područja. 


Župan je najavio da će prihvatiti dogovor, ako do njega dođe. No, ako ga ne bude, o raspodjeli će odlučiti županija. Vjerojatno će polovica potpora biti raspodijeljena u jednakim fiksnim iznosima, a polovica prema veličini i broju stanovnika, rekao je Komadina.


Župan je izvijestio i o suglasnosti Lučkoj upravi Krk za postavljanje plutajućeg pontona u uvali Pesja u Omišlju, a radove vrijedne 200 tisuća eura s PDV-om izvest će tvrtka G.A.M.I.K. iz Podstrane.


Privremena pročelnica za zdravstvo Silvija Hunjadi Korošec najavila je da crikvenička Thalassotherapija pokreće pilot program prevencije skolioze među učenicima petih razreda škola u Crikvenici, Triblju, Bribiru i Novom Vinodolskom. Novi zdravstveni program vrijedan je 53 tisuće eura. 


Najavila je i novih četnaest vozila za hitni i sanitetski prijevoz bolesnika, iako decentralizirana sredstva za zdravstvo ne rastu već nekoliko godina. Za PGŽ iznose ukupno 3.211.461 euro, jednako već četiri godine. Najviše novca, po 900 tisuća eura, bit će usmjereno u Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu, koji su u ovoj godini za polovinu tog iznosa planirali nabavu osam vozila sanitetskog prijevoza i šest vozila hitne medicinske pomoći. 


Poslušajte izjave:

PGŽ : Dva milijuna eura za popravak goranskih cesta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.