Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: faktor rasta zaraze pada, neka brojevi ostanu takvi još dva tjedna

14.04.2020.

11:16

Autor: Lea Domijan Fišter

Župan Zlatko Komadina zaželio je svima sretan Dan PGŽ! (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka)

Župan Zlatko Komadina zaželio je svima sretan Dan PGŽ! (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na području Primosko-goraske županije 68 je građana oboljelo od koronavirusa, dvadeset je ozdravilo pa ih je trenutno 48 pozitivnih na Covid-19 rekao je primorsko goranski župan Zlatko Komadina. U ponedjeljak nije zabilježen niti jedan novi slučaj

Proteklih nekoliko tjedana prosječan faktor rasta zaraze na području PGŽ, zbog svih poduzetih mjera, bio je blag, svega 1,05 posto rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mičović. Faktor je u blagom padu i treba nam još dva tjedna takvog stanja da možemo razmišljati o popuštanju mjera.

U ovom trenutku je najvažnija solidarnost, rekao je Mičović dodavši da treba spriječiti rizik za starije i ugrožene skupine ljudi. Također je pozvao na pomoć ljudima u samoizolaciji.

Naglasio je važnost izdvojenog lokaliteta Thalasaotherapije Crikvenici gdje borave pozitivni na koronavirusi - ili oni koji uopće nemaju simptoma ili su tek s blagim simptomom infekcije. Prokomentirao je i špekulacije u nekim krugovima da se ljudi tamo drže protiv njihove volje, pa je rekao da svi koji misle da samoizolaciju u tom stanju mogu odraditi kod svoje kuće moraju potpisati izjavu o preuzimanju odgovornosti, prije nego odu kući.

Župan Zlatko Komadina je potvrdio da će zdravstveni ranici dobiti pune plaće. Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Maltestinić je objavila da su sve zdravstvene ustanove u PGŽ dobile zaštitnu opremu, da je svi imaju dovoljno i da će dobiti još.

Načelnik PU PGŽ Tomislav Dizdar je izvijestio o postupanju policije tijekom proteklog tjedna i uskrsnih blagdana. Najviše je bilo pokušaja kršenja odredbe o nenapuštanju mjesta prebivališta, čak 890. Zabilježeno je 11 kršenja mjera samoizolacije, a policija je imala još pet intervencija zbog kršenja mjera Stožera: rad kafića, jednog fitnes centra, točionice pića, opijanje 12 osoba na benzinskoj postaji i javno okupljanje u jednoj općini.

Načelnik Stožera CZ PGŽ Marko Boras Mandić i danas je objasnio da su sve jedince lokalne samouprave, koje su popisale sporazum o zajedničkom djelovanju, da građani ne bi trebali propusnice, dobili naputak Nacionalnog stožera CZ vezan uz članak 18. Zakona o Civilnoj zaštiti koji definira da potpisane sporazume moraju izglasati općinska i gradska vijeća. Dok se to ne dogodi, nema slobodnog kretanja građana između Rijeke, Klane, Kastva ,Viškova, Jelenja i Čavala.

Poslušajte više u tonskom zapisu konferencije za novinare Stožera PGŽ:

Neka brojevi ostanu takvi još dva tjedna, priprema HRT Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.