Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Fond solidarnosti za djecu čiji roditelji rade, a ne dobivaju plaću

05.11.2018.

13:57

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Foto: - / -

Na idućoj skupištini Primorsko-goranske županije trebala bi biti donesena odluka o osnivanju Fonda solidarnosti za pomoć djeci roditelja koji rade, a ne dobivaju plaću! Povod je teška situacija u 3. maju.

904 milijuna kuna iznos je rebalansiranog proračuna Primorsko-goranske županije, rekao je župan Zlatko Komadina dodavši da je iznos malo manji od bazičnog zbog dinamike provedbe europskih porjekata, pa se u tome dijelu namjenski smanjuju i prihodi i rashodi. Porasli su prihodi od poreza na dohodak pa će stoga dva milijuna kuna izvornih prihoda  biti namijenjeno za novi Fond solidarnosti.

Riječko brodogradilište, nažalost, nije jedina tvrtka u kojoj radnici rade, a ne dobivaju plaću.

Samo u 3. maju ima 500-tinjak obitelji s djecom, stotinjak ih je u TIB-u i nekim drugim tvrtkama, pa se trenutno oblikuje model po kojem će se prikupiti podaci i definirati iznosi što će ih, tijekom trajanja takve nepogode, obitelji dobivati kao pomoć za djecu.

Županija je i u pregovorima s bankama, da za vrijeme neisplate plaća, radnicma iz takvih tvrtki omoguće odgodu otplata kredita te sličan model i za odgodu plaćanja računa komunalnim društvima i HEP-u. Na današnjem kolegiju primorsko-goranski župan Zlatko Komadina objasnio je - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.