Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: gotovo jednak broj novooboljelih i ozdravljenih

19.05.2021.

11:25

Autor: Tatjana Sandalj, Iva Črnjar Ivančan

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije izvijestio je u srijedu o 74 novooboljele i 76 ozdravljenih osoba, pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području županije smanjio na 935.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 27 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 5223, među njima je 1508 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga 163 na respiratoru. U samoizolaciji su trenutno 17.102 osobe.
Oporavila se 621 osoba. Zaključno s 18. svibnjem utrošeno je 1.406.279 doza cjepiva. Dosad je 1.078.103 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 328.176 primilo obje doze. Na dan 18. svibnja utrošeno je 36.310 doza cjepiva. (Hina)

Tijekom utorka je laboratorijski obrađeno 798 uzoraka, a udio pozitivnih među njima je 9,3 posto. 

Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je 57, jedanaest manje nego dan ranije. Na respiratoru je pet osoba. Preminule su još dvije osobe. 

Udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 6,1 posto. 

46 novooboljelih je iz Rijeke i riječkog prstena, deset ih je s Krka, osam ih je na Liburniji, na crikveničko-vinodolskom području ih je šest te po dvoje u Gorskom kotaru i na Rabu. 

51 novooboljeli je iz kategorije radno sposobnog stanovništva, 11 je djece školskog uzrasta, dva su studenta i desetero novooboljelih je starije od 65 godina. 

Znatno povoljnijoj epidemiloškoj situaciji u PGŽ doprinijelo je i masovno cijepljenje građana koje se svakodnevno provodi u sportskoj dvorani na Zametu. Dnevno se cijepi oko dvije tisuće građana.

Na jednom od punktova je i obiteljska liječnica Nataša Bakarčić, poslušajte što je rekla, a poslušajte što su o cijepljenju i mogućim nuspojavama u emisiji "U mreži Prvog" rekli epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić te Pero Lučin, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci:

Doktorica Bakarčić o cijepljenju, pripremila Iva Črnjar Ivančan

O cijepljenju i nuspojavama, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.