Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ i Gorski kotar: financijski pokazatelji impozantni, rezultati slabi

22.09.2022.

16:20

Autor: Nenad Lučić

Prva sjednica Skupštine PGŽ u Gorskom kotaru, u Ravnoj Gori

Prva sjednica Skupštine PGŽ u Gorskom kotaru, u Ravnoj Gori

Foto: - / PGŽ

Prvi put u povijesti, nakon ustroja Primorsko-goranske županije, sjednica županijske Skupštine održana je u Gorskom kotaru, čime se željelo dodano osnažiti želju za zaustavljanjem dramatične demografske situacije i potaknuti brži razvoj toga kraja. 

Više županijskog novca za Gorski kotar to je uoči i tijekom zasjedanja županijske Skupštine u Ravoj Gori nekoliko puta najavio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Glavni narativ vezan je uz stvaranje posebnosti i atrakcija u Gorskom kotaru, za privlačenje izletničkog te sportsko-rekreativnog turizma, no za to su potrebni novci. "Županija je toga svjesna, pa, pomažući projekte, Gorskom kotaru vraća triput više novca, no što porezno prihoduje u tom kraju", istakuo je Komadina. 


"Vjerujem da će županijski vijećnici biti zadovoljni ponuđenim amandmanima. Njima želimo novčano kvantificirati turizam, poljoprivredu i poduzetništvo te projekte goranskih lokalnih samouprava, kao i održavanje cesta, pri čemu se radi o iznosu većem od 50 milijuna kuna", dodao je župan.


HDZ-ov načelnik Općine Skrad Damir Grgurić te predsjedavajući koordinacije čelnika Gorskog kotara, ne osporava predočena županijska ulaganja u ovaj kraj, ali upozorava da su rezultati slabi, iako financijski pokazatelji izgledaju impozantno. 


"Iseljavanje je pojačano, što po sebi govori da postojećim pristupom problemima, produžavamo agoniju do konačnog kraha", dodao je Grgurić.


A da je, unatoč količini uloženog novca, pristup županije goranskim problemima pogrešan, jer odstupa od načela održivog razvoja smatra član Skupštine Nedo Pinezić iz Unije Kvarnera. 


"Ne znači da količina uloženog novca, nužno daje i željeni rezultat. Ako visina ulaganja nije rezultirala zaustavljanjem demografske erozije i katastrofe, onda to nije bio dobro odrađen posao", zaključio je Pinezić.


Posljedice, po mnogima loše odrađenog posla, kažu da je tijekom nešto više od dvadeset godina broj stanovnika Gorskog kotara pao za gotovo 40 posto. Poslušajte:

Financijski izvještaji su impozantni, rezultati nisu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.