Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:34 / 23.12.2019.

Autor: Neva Funčić

PGŽ i Rijeka za Milanovića, šanse u drugom krugu veće za Grabar Kitarović

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Hrvati su odlučili: u drugi krug predsjedničkih izbora ušli su Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Razlika između njih dvoje manja je od tri posto. U Rijeci je Milanović dobio 42 posto glasova, a Grabar Kitarović 19 posto.

U Primorsko-goranskoj županiji Zoran Milanović osvojio je 39 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 22 posto glasova. Milanović je osvojio sjeverozapad zemlje, Primorje i Istru te velike gradove Zagreb, Split i Rijeku, dok je Grabar Kitarović "dobila" dalmatinske županije i središnju Hrvatsku.

Miroslav Škoro, koji nije uspio ući u drugi krug, najviše glasova dobio je na istoku zemlje, u gotovo svim slavonskim županijama te u Osijeku i Vukovaru. Na izbore je izašlo malo više od milijun i 900 tisuća birača ili 51,20 posto.

Kako je glasala Rijeka? Zoran Milanović osvojio je 41,87 posto, Kolinda Grabar Kitarović 18,78 posto, Miroslav Škoro 12,92 posto, Mislav Kolakušić 6,64 posto, Dario Juričan 6,02 posto, Dalija Orešković 6,02 posto, Katarina Peović 2,90 posto, Ivan Pernar 2,26 posto, Dejan Kovač 1,13 posto, Anto Đapić 0,20 posto i Nedeljko Babić 0,15 posto glasova Riječana.

"U drugom krugu neće biti dileme. Aktualna predsjednica osvojit će još jedan mandat za slijedećih pet godina", komentirao je predsjednik riječke gradske organizacije HDZ-a Lucijan Vukelić. Kaže kako je rezultatima prvog kruga zadovoljan, ali da uvijek može bolje.

"Realno, očekujemo i glasove Škorinih birača, što bi u drugom krugu moglo biti trideset i nešto posto za Kolindu Grabar Kitarović u Rijeci. Rezultati u PGŽ su već povoljniji za aktualnu predsjednicu i kandidatkinju HDZ-a", rekao je Vukelić. 

Hrvatska je i na ovim izborima pokazala kako diše: zapad je lijevi, istok je desni, s tim da je sjeverni dio Škorin, a jug za gospođu Kolindu, komentirao je predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina. Kaže i kako se SDP-ova odluka da zajedno s partnerima istaknu jednog kandidata pokazala dobrom i dalekosežnom. Glasovi se nisu podijelili, Milanović je ušao u drugi krug i to kao pobjednik, rekao je Komadina te zahvalio biračima na odazivu. 

Željko Jovanović, SDP-ov saborski zastupnik i izborni koordinator u Milanovićevom timu, ističe kako su glasovi Rijeke i Primorsko-goranke županije znatno doprinijeli dobrom rezultatu Zorana Milanovića. Jovanović je upozorio da je izborna bitka u tijeku te je pozvao sve, a posebno one koji nisu izašli na izbore u prvom krugu, da 5. siječnja izađu na birališta.

Poslušajte izjave:

Vukelić: Kolinda u drugom krugu bez dileme, pripremila Neva Funčić

Komadina i Jovanović: izađite i birajte Milanovića, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.