Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Izbliza nitko nije normalan!

10.10.2016.

13:26

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izbliza nitko nije normalan, poruka je talijanskog neuropsihijatra Franca Basaglie, koju je Primorsko-goranska županija u povodu Dana mentalnog zdravlja tiskala na majicama. Fotografiranjem s novinarima članovi županijskoga poglavarstva pružili su podršku svima s problemima mentalnoga zdravlja.

Nikome nije mjesto u bolnici, i svatko od nas treba podršku, rekla je županijska pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač. Istaknula je da su tri četvrtine županijskoga proračuna usmjerene prema društvenim djelatnostima, a u događanja Tjedna mentalnog zdravlja uključene su sve županijske ustanove.

"PGŽ šalje poruku da su društvene djelatnosti okosnica i nešto što je u društvu najvažnije. Nisu važne brojke i statistika, važno je jesmo li zdravi, imamo li radno mjesto, možemo li se školovati i kakva nam je kvaliteta života", naglasila je pročelnica Dragica Marač. 

"Izbliza nitko nije normalan…" slogan je pod kojim ove godine obilježavamo Svjetski dan mentalnoga zdravlja. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, mentalno je zdravlje dio općega zdravlja, a ne samo odsustvo bolesti. Autor izreke je talijanski neuropsihijatar Franco Basaglia, koji se smatra reformatorom psihijatrije. Njegov je doprinos reforma bolnice San Giovanni u Trstu, koja je transformirana u službu mentalnoga zdravlja u zajednici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.