Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ izdvaja milijun kuna za demografske mjere

17.01.2022.

15:06

Autor: Neva Funčić

Šišić, Marač i Komadina pred novinarima

Šišić, Marač i Komadina pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija će u ovoj godini za demografske mjere izdvojiti milijun kuna, najavio je župan Zlatko Komadina. Županija je u proteklih deset godina izgubila 30 tisuća stanovnika, a iselilo se najviše mladih, po čemu u Hrvatskoj naša županija nije izuzetak, rekao je Komadina.

Nemamo se što čuditi, pad stanovništva je očekivan, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji glavnog krivca vidi u politički dirigiranoj tržišnoj ekonomiji. Pogrešna tranzicija je stvorila ekonomsku i pravnu nesigurnost, ako se tome doda prekarijalni rad i centralizirana država, ne čudi da su se ljudi odlučivali na manji broj djece, a poslijeratni mladi na odlazak iz Hrvatske, rekao je Komadina te podsjetio da je prema popisima do 1971. rastao broj stanovnika, da bi nakon 1991. počeo konstantno padati. 


Najviše je građana izgubila Rijeka, čak 20 tisuća, a unutarmigracijski trendovi pokazuju da se dio njih iselio u susjedne općine Kostrenu i Viškovo te na otok Krk, koji se potvrdio kao zona dobrog života. 


Komadina je izvijestio i da je PGŽ izdvojila milijun kuna za demografske mjere te istraživanje podataka koje im je podloga. Prijedlog mjera za pomoć mladim obiteljima bit će predstavljen na idućoj sjednici Županijske skupštine, najavio je župan.


Pročelnica za mlade i socijalnu politiku Dragica Marač rekla je da je analizu demografskih pokazatelja u županiji napravio stručni tim predvođen Stjepanom Štercom tijekom šest mjeseci na prijelazu iz 2020. u 2021. godinu te da akcijski plan i strategiju potpore za mlade obitelji dogovaraju zajedno s gradovima i općinama.


Izvijestila je i o izdvajanjima 405 tisuća kuna za programe aktivnosti i usavršavanje zaposlenih u županijskim domovima za starije osobe; 93,5 tisuće kuna za fizikalne terapije u Fortici i domu u Velom Lošinju; 190 tisuća kuna za najam zgrade doma za starije u Cresu te 310 tisuća kuna za gerontodomaćice koje pomažu u kući starijim osobama u Gorskom kotaru. 


Županija se obavezala i da će 40 tisuća kuna godišnje izdvajati za sufinanciranje asistenta do polaska u školu djevojčice u Bakru čiji su roditelji slijepi, rekla je Marač. PGŽ izdvaja i 73 tisuće kuna za pola plaće logopeda u Gorskom kotaru, gdje pokrivaju i polovicu plaće psihologa terapeuta za rano otkrivanje teškoća u razvoju djece, a otvorena su i 34 radna mjesta za gerontodomaćice. 


Tijekom ovog tjedna bit će objavljen natječaj za prodaju nekretnine u Jadranovu, odmarališta i zemljišta u vlasništvu PGŽ, ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna.


Sonja Šišić, pročelnica za kulturu i sport, izvijestila je o ulaganjima u sportske objekte Goranskog sportskog centra. U održavanje osam delničkih sportskih objekata, PGŽ godišnje ulaže dva milijuna kuna, dok za održavanje žičara, staza i turističke infrastrukture na Platku izdvaja 3,3 milijuna kuna. Suvlasnici GSC-a, Delnice i Čavle ulažu dodatno još 380 tisuća kuna, reka je Šišić i izvijestila da je u protekla dva snježna tjedna na Platku bilo 12 tisuća posjetitelja, a ovog je vikenda prodano 1.500 skijaških i 300 sanjkaških karata. Najavila je i da se krajem tjedna očekuje novi snijeg što će, uz dodatno zasnježenje, omogućiti nastavak skijanja na Platku.


Poslušajte tonski zapis s redovitog susreta s novinarima:

Prva najava demografskih mjera PGŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.