Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ izdvaja više od milijun kuna za pomoć općinama i gradovima

31.03.2020.

13:14

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na Kolegiju župana donijeto je više odluka o raspodjeli sredstava jedinicama lokalne samouprave kao pomoć u realizaciji njihovih socijalnih i infrastrukturnih programa. Jedna od njih je sufinanciranje programa pomoći u kući u ukupnom iznosu od 210 tisuća kuna.

U situaciji epidemije koronavirusom ovakav oblik organizirane pomoći, uz dodatno aktiviranje volontera Crvenog križa izuzetno je bitan jer postoji jako puno staračkih domaćinstava, pogotovo u Gorskom kotaru, kojima treba osigurati redovnu dostavu namirnica i lijekova uz sve ostale oblike pomoći koja se kroz ovaj program pruža starim i nemoćnima u njihovim domovima, ističu iz županije.

Gradu Vrbovsko taj će se program sufinancirati s 50 tisuća kuna, Delnicama i Čabru s po 25 tisuća kuna, a goranskim općinama koje također imaju takav oblik organizirane pomoći po 10 tisuća kuna. Sredstva za ovaj program također će biti dodijeljena i Gradu Cresu u iznosu od 40 tisuća kuna, kao i Novom Vinodolskom u visini 20 tisuća kuna. Ovo je pomoć za pokrivanje troška zaposlenih, a ostvaruju je one općine i gradovi koje imaju ugovoren takav oblik pomoći bilo s udrugama ili socijalnim ustanovama na svom području.

Donijeta je i odluka o raspodjeli ukupno 450 tisuća kuna za subvencioniranje pružanja usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika goranskim gradovima i općinama od čega najveći iznos ide Gradu Čabru u visini od 144.300 kuna, Gradu Vrbovsko 106.500 kuna te Delnicama 50 tisuća kuna. Također će ukupni iznos od 450 tisuća kuna biti raspoređen goranskim gradovima i općinama kao i općini Klana kao pomoć za održavanje javnih i nerazvrstanih cesta prema projektima koje su sami prijavili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.