Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: izdvojen novac za uređenje šetnica u Gorskom kotaru

17.04.2023.

14:21

Autor: Neva Funčić

"Kupom uzvodno"

"Kupom uzvodno"

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija je raspodjelila 161 tisuću eura za šest projekata razvoja turističke infrastrukture Gorskog kotara. Tijekom ove godine uredit će se kupališta i šetnice uz rijeku Kupu na području Brod Moravica i Vrbovsko, goranska kuća u Mrkoplju, prostor uz planinarski dom u Zelenom viru, dio šetnice uz Lokvarsko jezero, te park Gorica u Fužinama.

Od predviđenog novca, 134 tisuće eura su iz županijskog proračuna, a 27 tisuća eura od koncesijskih prihoda s goranskog područja, izvijestio je pročelnik za turizam Mladen Brajan. Vrbovskom je dodijeljena 21 tisuća, Skradu 27 tisuća, Mrkoplju 44 tisuće, Lokvama 20 tisuća, Fužinama 11 tisuća, a Brod Moravicama, za uređenje pristupnih cesta i kupališta Doluš, 38 tisuća eura. Svi projekti kreću u realizaciju odmah po uplati, rekao je Brajan.


Pročelnik za pomorsko dobro Zlatan Marunić izvijestio je da je u tijeku natječaj za prijavu projekata županijskih lučkih uprava, za koje će biti raspodijeljeno 1,2 milijuna eura prihoda s pomorskog dobra.


Primorsko-goranska županija je za sufinanciranje iz državnih i fondova Europske unije prijavila pet projekata prekogranične suradnje vrijednih 1,5 milijuna eura, izvijestio je pročelnik za razvoj i infrastrukturu Ljudevit Krpan


Istovremeno su za sufinanciranje iz nacionalnih fondova prijavljeni projekti energetske obnove pet zgrada domova zdravlja te Guvernerove palače. Troškovi enegetske obnove domova zdravlja iznosit će pet milijuna eura, a maksimalan iznos bespovratnih subvencija mogao bi iznositi 3,7 milijuna eura, rekao je Krpan, koji očekuje pozitivan ishod natječaja. 


U tijeku je i izrada liste razvojnih projekata Kvarnerskih otoka, kako bi bili spremni za natječaj za sufinanciranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojim je za razvoj hrvatskih otoka predviđeno 150 milijuna eura, izvijestio je Krpan.

 

Zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je o stanju računa zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Primorsko-goranska županija. Ukupni prihodi iznose 601 milijuna kuna u prošloj godini, što je 40 posto ukupnog županijskog proračuna. U prošloj godini je zaposleno 43-je novih djelatnika, najviše u Domu zdravlja koji je preuzeo dio obiteljskih ordinacija. Istovremeno su smanjeni tržišni prihodi od testiranja na kovid, rekao je Braut i iznose ukupno 74 milijuna kuna. 


Iz budžeta HZZO-a uplaćeno je 400 milijuna kuna, iz decentraliziranih sredstava za nabavu vozila i održavanje 24 milijuna kuna, a iz proračuna PGŽ izdvojeno je 60 milijuna kuna. Od toga za pokriće minusa zbog nadstandardne dostupnosti za Dom zdravlja 19 milijuna, Zavodu za hitnu 10 milijuna kuna, a Liječilištu Veli Lošinj 1,86 milijuna kuna, dok je ostatak usmjeren na programe prevencije, rekao je Braut.


Izvijestio je da je u županijskim zdravstvenim ustanovama trenutno zaposleno 2.206 djelatnika, od kojih je 73 posto zdravstveni kadar. Braut je izvijestio i da je županija prema Ministarstvu zdravstva uputila prijedlog izmjena mreže zdravstvene zaštite prema kojem bi broj ordinacija obiteljske medicine u Gorskom kotaru i na otocima ostao isti. 


No, zbog nedostatka interesa privatnih koncesionara predviđeno je smanjenje broja ambulanti u urbanim dijelovima županije, rekao je Braut. Poslušajte izjavu:

Braut o računima iz područja zdravstva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.