Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: jedan dan - jedan novooboljeli, jedan ozdravio

04.04.2020.

10:17

Autor: Lea Domijan Fišter

U redu za ulazak u banku, s razmakom (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

U redu za ulazak u banku, s razmakom (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Prošlo je 40 dana otkako je u Hrvatskoj zabilježen prvi sučaj infekcije koronavirusom, a prema posljednjim podacima bilježimo 1.079 oboljelih. U Primorsko-goranskoj županiji trenutno je 51 oboljela osoba, a u odnosu na petak, kada nije bilo novih slučajeva zaraze, u subotu je jedan novi oboljeli.

U nacionalnom Stožeru su zadovoljni krivuljom rasta oboljenja, ali ističu da bi vrhunac epidemije mogao biti tek za tri tjedna kada bi broj oboljelih mogao početi padati. Pozivaju građane da i dalje budu strpljivi te da poštuju preporuke i epidemiološke mjere. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je hrvatske državljane koji žive i rade u drugim zemljama da do daljnjega odgode putovanje u Hrvatsku.

U PGŽ je pet osoba ozdravilo od infekcije koronavirusom od početka epidemije, rekao je za HRT Radio Rijeku načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Četrdeseti je dan otkako je u PGŽ evidentiran prvi slučaj zaraze, deseti dan od uvođenja ograničenja kretanja, dok su škole, vrtići i mjesta javnog okupljanja zatvoreni i prije toga, podsjetio je.

To je polučilo dobre efekte, rekao je Boras Mandić dodavši da građani u PGŽ disciplinirano provode preporuke i mjere jer se jedino tako krizna situacija može držati pod kontrolom.

"Borimo se protiv virusa o kome ne znamo dovoljno i zato su epidemiološke i druge mjere možda strože nego što nam se čini da bi trebalo s obzirom na podatke o broju oboljelih. Brojke iz susjednih zemalja, ali i SAD-a opominju na oprez", rekao je Marko Boras Mandić.

Također je dodao da će, ako sustav e -propusnica ne profunkcionira do nedjelje u ponoć, produžiti mogućnost korištenja "starih" propusnica. Još je jednom podsjetio da sustav treba rasteretiti i da ne trebaju propusnice baš svima. Nije bila zamisao da baš svi dobiju propusnice, pa ni svi zaposlenici u tvrtkama.

Poslušajte razgovor s Borasom Mandićem, a poslušajte i dnevno izvješće ravnatelja KBC-a Rijeka Davora Štimca:

Marko Boras Mandić: Propusnice ne trebaju baš svima!, pripremio Josip Krmpotić

Štimac: Bolest nije ušla u naš zdravstveni sustav

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.