Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: još sedam zaraženih; o virusu još ne znamo dovoljno

21.05.2020.

12:07

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji još je troje oporavljenih, a to znači da je broj još zaraženih COVID-19 pao ispod 10. Još uvijek je sedam zaraženih, a oporavilo se ukupno 64 ljudi. Još uvijek ne znamo dovoljno o virusu, pa epidemiolozi i dalje pozivaju na oprez.

Ravnatelj nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović je, gostujući u programu HRT Radio Rijeke, podsjetio na činjenicu da su stvoreni preduvjeti za povratak djece u škole i vrtiće te da roditelji više ne trebaju davati suglasnost o tome. Također smatra da je sustav spreman za to da preuzme odgovornost za djecu.

Dodao je da lijepo vrijeme i ultraljubičaste zrake ne pogoduj širenju virusa kao i to da češći boravak na otvorenom smanjuje mogućnost kapljičnih infekcija.

Prokomentirao je svjetske pohvale na račun Hrvatske kada je riječ o borbi protiv bolesti COVID-19, a Mićović smatra da je za uspjeh zaslužna dobra i pravovremena reakcija i suradnja civilne zaštite, policije, bolničkog sustava i javnog zdravstva.

Kada je riječ o pronalasku cjepiva, Vladimir Mićović smatra da ne bi bilo ozbiljno odgovoriti na pitanje kada ćemo dobiti cjepivo protiv kovida. Potrebno je proći sva ispitivanja i nijedno ne treba preskočiti kako bismo dobili pouzdano cjepivo. Mnogi već imaju iskustva s bolestima kao što su SARS i MERS pa možemo očekivati da će to koristiti i u borbi protiv koronavirusa, no možda bi bilo preoptimistično očekivati cjepivo do kraja ove ili početkom iduće godine, rekao je dr. Mićović.

Još uvijek ne znamo dovoljno o virusu. Koliko će trajati imunitet i hoće li ga neki steći trajno, ostat će kao otvorena pitanja i nepoznanice i kad se krene na opsežnija serološka testiranja, kazao je te dodao da će i raznih teorija zavjere biti dok se god ne otkriju sve nepoznanice.

Živimo u globalnom i prenapučenom svijetu, rekao je Vladimir Mićović dodavši da misli da je COVID-19 neki rođak SARS-a, MERS-a i drugih zaraznih bolesti, a bit će ih još, pa ćemo se morati naučiti živjeti u takvom svijetu i nositi se s izazovima bolesti. Poslušajte više:

Mićović: preoptimistično je očekivati cjepivo do kraja godine, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.