Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Kroz projekt Arca Adriatica obnovit će se još šest tradicijskih barki!

01.07.2019.

15:16

Autor: Neva Funčić

Tradicijske barke u riječkoj luci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Tradicijske barke u riječkoj luci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Nakon što je kroz projekt Mala barka 1 i 2 obnovljeno osam tradicijskih barki s područja Kvarnera, Primorsko-goranska županija će kroz EU projekt Arca Adriatica obnoviti još šest plovila kroz naredne dvije godine. Najavila je to zamjenica župana Marina Medarić na današnjem susretu s novinarima.

Dodala je da je u pripremi raspisivanje javnog natječaja za sufinanciranje obnove, za što su u proračunu osigurane 444 tisuće kuna, odnosno 74 tisuća kuna po plovilu. Novost je da se na ovaj natječaj mogu javiti samo udruge koje imaju u vlasništvu ili raspolažu barkom, a kriterije za odabir projekta obnove utvrdilo je stručno tijelo za valorizaciju, promociju i očuvanje pomorske baštine - Centar izvrsnosti Kvarnera. 

Zamjenica se ukratko osvrnula i na dovršetak velike, 19 milijuna kuna vrijedne, investicije dogradnje trajektne luke Mišnjak na Rabu te istaknula da je to samo jedan od projekata do sada najvećeg investicijskog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu, koji kroz tri godine prelazi iznos od 250 milijuna kuna. Zahvaljujući dobroj i pravovremenoj pripremi projekata, od tog su iznosa čak 117 milijuna kuna bespovratna europska sredstva. U pripremi su i novi ugovori za europsko financiranje; od ukupno devet ugovora, dva su iz naše županije, i to luke Baška i Mrtvaška na Lošinju.

Još dvije barke kroz projekt Arca Adriatica, u kojem je Županija vodeći partner, obnavljat će Općina Malinska, koja je također jedan od partnera u ovom projektu. Nakon uspješne provedbe aktivnosti, Županija ima pravo ostvariti povrat iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini 85 posto utrošenog iznosa.

Marina Medarić je također najavila i projekte Županijske uprave za ceste, za koje je odobreno sklapanje ugovora, a radi se o sanacijama i rekonstrukcijama dvije prometnice u Gorskom kotaru - na lokalitetu Zakrajac Brodski te dionice ceste Plemenitaš - Zaumol, ukupne vrijednosti veće od 3,3 milijuna kuna.

ŽUC će također urediti raskrižje županijskih cesta u središtu Bribira - vrijednost tih radova iznosi 1,12 milijuna kuna - te komunalnu infrastrukturu u cesti Mladenići - Ronjgi, ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna. 

Pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar najavila je raspodjelu 1,4 milijuna kuna potpora za razvoj maloga gospodarstva poduzetnicima iz PGŽ-a. Nakon provedenog natječaja, od 162 pristigle prijave utvrđeno je da je uvjete ispunilo njih 66, a maksimalni iznos potpore je 30 tisuća kuna. 

Također je završen i natječaj za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima, kojima će se - za njih ukupno 36 - kroz četiri različite mjere isplatiti preko 450 tisuća kuna .

Poslušajte izjave Medarić i Raukar:

Medarić o lukama, barkama i cestama; pripremila Neva Funčić

Raukar o ruralnim poticajima, pripremila Neva Funčić

Melita Raukar i Marina Medarić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Melita Raukar i Marina Medarić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.