Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: ljeti 15 puta više stanovnika, ali liječnici dostupni svima

04.03.2019.

13:11

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Za vrijeme riječkog karnevala u gradu se nije moglo naći slobodno mjesto, što pokazuje koliko je dobra kulturna ponuda značajna za turizam, rekla je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te najavila novi natječaj za sufinanciranje turističke infrastrukture.

Javni poziv bit će objavljen sljedećeg tjedna, a na raspolaganju je 800 tisuća kuna za promicanje turističkog identiteta. "Očekuju se projekti uređenja šetnica i biciklističkih staza te valorizacije kulturnih sadržaja, a javiti se mogu gradovi i općine", rekla je Marina Medarić.

Sudeći po rekordnom posjetu prošle godine, turisti imaju razloga dolaziti, a županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je najavila kako će Primorsko-goranska županija i u ovoj godini nastojati osigurati dostupnost zdravstvene zaštite. Za rad turističkih ambulanti PGŽ je osigurala 240 tisuća kuna, a sufinanciranje se očekuje i od gradova i općina, Ministarstva turizma te HZZO-a.

Od lipnja do listopada prošle godine bilo je otvoreno deset turističkih ambulanti te angažirano 27 dodatnih timova hitne medicinske pomoći. Natječaji za sezonsko zapošljavanje medicinskog osoblja su već u tijeku, rekla je Malatestinić te istaknula kako je tijekom ljetne sezone bilo dodatno zaposleno 46 zdravstvenih djelatnika. "Za turističke ambulante u Rabu i u Loparu Dom zdravlja nije uspio naći liječnike i sestre, ali je Zavod za hitnu medicinu na Rabu imao dodatne timove", rekla je Malatestinić.

Broj ljudi u mjestima Primorsko-goranske županije tijekom ljeta bio je u prosjeku 15 puta veći nego u zimskim mjesecima: u Opatiji je 11 puta više stanovnika, a na Cresu čak 40 puta više. Zdravstvene usluge turističkih ambulanti koristile jsu 14.542 osobe, a hitna pomoć imala je 860 intervencija više nego godinu ranije - čak 9854 intervencije, izvijestila je pročelnica koja i za ovu godinu najavljuje jednaku dostupnost zdravstvene skrbi. 

Obnova goranskih škola i samoodrživost otoka

Pročelnik ureda župana Goran Petrc izvijestio je o rezultatima natječaja za sufinanciranje programa nacionalnih manjina, za koje će Primorsko-goranska županija izdvojiti 535 tisuća kuna za 95 različitih programa 33 udruge 13 nacionalnih manjina. Inače, od PGŽ-a je zatraženo milijun i 200 tisuća kuna", rekao je Petrc.

Direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jadras najavio je kako će u ožujku biti će završeni radovi na energetskoj obnovi školskih zgrada u Čabru (15. ožujka)  i Vrbovskom (20.ožujka), čime će završiti ciklus obnove osam najstarijih primorsko-goranskih škola. U ovoj godini slijede projekti obnove sedam zgrada Doma zdravlja te vatrogasnog doma u Šapjanama.

Do kraja godine očekuje se i izgradnja najveće otočke solarne elektrane. "Prošle smo godine ugovorili s HEP-om izgradnju fotonaponske elektrane na Cresu snage 6,5 MW. Lokacijska dozvola već postoji, a nove informacije kažu da je HEP završio sa svojim natječajem te krećemo s glavnim projektom i izgradnjom. Do kraja godine bi elektrana trebala biti puštena u pogon", rekao je Jardas.

Izvijestio je i kako sljedećeg tjedna u posjet dolazi izaslanstvo tajništva za otoke pri Europskoj komisiji. Riječ je o radnom obilasku prigodom početka četverogodišnjeg projekta energetske samodostatnosti otoka Unija, gdje se gradi solarna elektrana snage 1MW. Naime, projekt samoodrživosti cresko-lošinjskog arhipelaga uvršten je među prvih šest projekata energetske obnove otoka EU, po čemu prednjačimo u Europi.

Poslušajte izjave Marine Medarić, Đulije Malatestinić, Gorana Petrca i Darka Jardasa:

Medarić o natječaju za kapitalne turističke projekte, pripremila Neva Funčić

Malatestinić o povećanju broja stanovnika ljeti u PGŽ-u, pripremila Neva Funčić

Petrc o manjinama, pripremila Neva Funčić

Jardas o solarnoj elektrani na Cresu, pripremila Neva Funčić

Jardas, Malatestinić, Medarić i Petrc pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Jardas, Malatestinić, Medarić i Petrc pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.