Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: manje od 6,5 tisuća aktivnih slučajeva; kako protječe samotestiranje učenika?

14.02.2022.

10:15

Autor: Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom nedjelje potvrđena je 31 novooboljela osoba. Ozdravilo je 575 ljudi pa je sada broj aktivnih slučajeva pao na 6469, izvijestio je Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije. Velika većina učenika u PGŽ preuzela je testove, a iz škola je stigla informacija da je u ponedjljak ujutro bilo pozitivnih učenika.

Udio pozitivnih među testiranima, a u nedjelju ih je bilo 505 u hitnoći, je 6,14 posto. Udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 1,45 posto. 


22 novooboljelih su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, po troje je iz Gorskog kotara i crikveničko-vinodolske regije, dvoje s liburnijskog područja te jedan s otoka Krka. Najveći broj novooboljelih osoba, njih 15 pripada radno aktivnoj populaciji, sedamih je iz mlađih dobnih skupinaa, a devetero je starije od 65 godina.


U KBC-u Rijeka su 94 hospitalizirana COVID-19 pacijenta, a šest osoba je na respiratoru u jedinici intenzivne njege. Tri osobe su preminule u riječkoj bolnici, po jedna iz PGŽ, Ličko-senjske i Istarske županije.


Prošlog je tjedna u samoizolaciji bilo 37 razreda, a tjedan prije je nekoliko cijelih škola održavalo online nastavu. Od ponedjeljka su svi u školi, nakon samotestiranja učenika, rekla je Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica odsjeka školske medicine u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Pozitivni učenici su ostali kod kuće, a njihovi kontakti unutar 48 sati moraju se testirati. Ako to ne žele, morat će u samoizolaciju.


Testiranje će se provoditi u intervalu od pet do sedam dana, a od samotestiranja su izuzeti učenici koji su preboljeli koronavirus unutar posljednja četiri mjeseca, kao i cijepljeni. Oni će se morati testirati ako se u njihovom razredu pojavi slučaj kovid pozitivnih ili im obole članovi obitelji. U tom slučaju samotestiranje se povodi svaka dva dana do isteka vremena izolacije, tumači doktorica Dragaš Zubalj. Poslušajte:

Nataša Dragaš Zubalj o pravilima za testiranje učenika i kontakata pozitivnih

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.