Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: mlađi osnovnoškolci vraćaju se u škole, stariji ostaju online

11.01.2021.

13:16

Autor: Neva Funčić

Stilin, Komadina i Mićović pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Stilin, Komadina i Mićović pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Učenici nižih razreda osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka 18. siječnja vraćaju se u školske klupe, dok će stariji učenici drugo polugodište početi online. Odluka vrijedi do kraja siječnja.

Iako je epidemilološka situacija bolja, odlučili smo se za postepeni povratak u škole, više zbog prijevoza i okupljanja nakon nastave, rekla je županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin.

Najavila je i početak upisa u prve razrede osnovnih škola, trajat će od 25. do 29. siječnja, a prema prvim procjenama očekuje se pedesetak prvašića manje nego u prošloj školskoj godini.

Ističe kako je u Primorsko-goranskoj županiji 9.250 srednjoškolaca, najviše ih je na riječkom i opatijskom području, a u škole dolaze javnim prijevozom, stoga u PGŽ drže da je epidemilološki sigurnije da povratak na nastavu u školama bude postepen. Odluka o modelu online nastave za starije učenike vrijedi do 31. siječnja.

Stilin je zahvalila učenicima koji su solidarno prikupljali pomoć za svoje vršnjake na potresom pogođenoj Banovini. U školama i učeničkim domovima prikupljeno je i poslano pet punih kombija pomoći, rekla je Stilin.

Sa školskih gradilišta stižu dobre vijesti: raspisan je javni poziv za gradnju školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci i završen investicijski projekt za dogradnju osam učionica u osnovnoj školi na Rabu. U školi Jelenje-Dražice radovi na opremanju teku prema planu, pa se tehnički pregled za deset novih učionica očekuje u ožujku.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović zadovoljan je trendom pada broja novozaraženih virusom COVID-19. Današnjih deset pozitivnih i 139 ozdravljenih smanjilo je broj aktivnih slučajeva ispod tisuću, točnije 976 aktivnih slučajeva bolesti.

Mićović ističe da je u najgorem razdoblju drugog vala epidemije u PGŽ bilo 16,2 posto zaraženih među testiranima, dok je u cijeloj Hrvatskoj u istom razdoblju taj postotak bio 20,4 posto. U posljednjem tjednu udio pozitivnih na testovima u PGŽ je 13,5 posto, što je evidentan trend pada, istaknuo je Mićović. 

Više od 17 tisuća ljudi posjetilo je skijalište na Platku u proteklih deset dana, što pokazuje da su bila opravdana županijska ulaganja u sportsku infrastrukturu, rekao je župan Zlatko Komadina te dodao da bi ulagali i više da županijama ostaje više novca.

Na današnjem susretu s novinarima zahvalio je svim volonterima i pripadnicima interventnih službi s područja Primorsko- goranske županije, koji su pomagali stanovnicima Banije nakon katastrofalnog potresa. Poslušajte konferenciju za novinare:

Organizacija nastave, radovi u školama, epidemiološka situacija i hvala na pomoći; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.