Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: mnogo je darivatelja krv dalo 150 puta - i još broje

10.09.2016.

16:22

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

21. godišnji susret darivatelja krvi Primorsko-goranske županije u izletištu Golubinjak još jednom je potvrdio njihovu brojnost. Uz sportsko-rekreativne i druge zabavne sadržaje, organizatori su iznova ukazali na neprocjenjivi doprinos darivatelja u spašavanju života.

Druženje u Golubinjaku bilo je još jedna potvrda brojnosti darivatelja krvi u Primorsko-goranskoj županiji, na što je ponosna i ravnateljica županijskog Društva Crvenog kriiža dr. Vesna Čavar koju je najviše radovalo to što se mogla pozdraviti sa svakim od 570 darivatelja. 

Na upit o tome kakvi su aktualni trendovi darivanja krvi, predsjednica zajednice društava Crvenog križa PGŽ mr. Iva Josipović odgovorila je da su dosta dobri jer su pojedina društva, poput Raba i Čabra, u samom vrhu. "Imamo mnogo ljudi sa 150 i više darivanja, ali cilj im je uključiti što više mladih i kazati da samo onaj tko je zdrav može darovati krv", zaključila je. 

Jer i ovu turističku sezonu, potvrdila je mr. Josipović, obilježile su povećane potrebe za krvlju: "Naše se Društvo Crvenog križa u Rijeci dosta angažiralo pri pozivanju darivatelja s nedostajućim krvnim grupama. Neprekidno se tražila krv, ali se prikupilo onoliko koliko je trebalo."

Nakon svega, dio je sudionika druženja u Golubinjaku i danas odlučio pružiti ruku humanosti i darovati krv. Poslušajte:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.