Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: moguće proglašenje elementarne nepogode

24.04.2017.

15:29

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji predstavljen je master plan razvoja luka, a župan Zlatko Komadina najavio je kako će proglasiti elementarnu nepogodu zbog šteta od mraza, ako to od njega zatraže pogođene općine i gradovi.

Pokrenut je i koncesijski postupak za pet novih liječničkih ordinacija. Traže se pedijatar u Viškovu, ginekolog, specijalist medicine rada te liječnici obiteljske medicine u Rijeci i Općini Vinodolskoj, a postupak izbora koncesionara trajat će čak četiri mjeseca, najavila je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Županija u fondu za elementarne nepogode ima 300 tisuća kuna rezerve, a proteklog je tjedna najviše promrzla vinova loza u Vrbničkom polju i Pavlomiru. "Štete su zabilježene u cijeloj Hrvatskoj. U Pavlomiru je žlahtina u potpunosti stradala, ovogodišnjeg uroda biti neće, a i druge su sorte oštećene.

U Vrbničkom polju također ima štete, ali manje. Procjenitelji su na terenu, a poljoprivrednici od svojih općina i gradova trebaju zatražiti procjenu šteta", rekao je župan Zlatko Komadina te najavio da će na eventualne zahtjeve iz gradova i općina pogođenih proljetnim mrazom, proglasiti elementarnu nepogodu.

Proračun PGŽ-a se puni i od koncesija na pomorskom dobu, a Komadina tvrdi da se slučaj Bola i Zlatnog rata ovdje neće dogoditi. Naglasio je da plaže u Mošćeničkoj Dragi, Baški i Loparu nisu date u koncesiju upravo zbog zahtjeva lokalnih zajednica, koje su bile uključene i u izradu master plana razvoja luka. 

Na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je najavio da će do izbora ubuduće o novostima izvještavati županijski pročelnici. Za njega neuobičajeno, prvi je puta javno komentirao prvoligaški nogometni vikend te čestitao igračima Istre i Hajduka. "Pokazalo se da postoje klubovi koji se sportski bave sportom, iako imamo dojam da sve u prvenstvu nije najsporstkije te da su neke utakmice čudne. Naravno da mi je želja da Rijeka osvoji prvenstvo jer je to zaslužila. Ali čisto i časno", rekao je Komadina.

Stručnjaci riječkoga Pomorskog fakulteta su plan vrijedan 235 tisuća eura izradili u sklopu europskog projekta "Easy way". Nositelj 6,5 milijuna eura vrijednog projekta prometnog razvoja je talijanska regija Furlanija-Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia), a  planom su  obuhvaćene 103 luke u Primorsko-goranskoj županiji. Za 15 od 28 luka županijskog značaja  razvijeno je nekoliko scenarija mogućeg razvoja .

"Dokument je temelj za buduće akcijske planove. Sada znamo gdje i što želimo razvijati, a koje luke održavati u postojećem stanju. A što se tiče koncesija, nikad ne idemo bez dogovora s lokalnim zajednicama. Županija je jače kadrovski ekipirana i zadužena za razvojne planove i utvrđivanje granica pomorskog dobra. A koncesijski natječaj raspisuje u slučaju koncesije duže od pet godina te potrebe znatnijih ulaganja u pomorsko dobro", rekao je župan. 

Do kraja godine očekuje se usvajanje novoga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će razgraničiti ovlasti. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.