Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: more u Kostreni čisto, podrška izgradnji žičare za Učku

16.06.2016.

13:44

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

More u Kostreni je nakon svibanjskog ekološkog incidenta Inine rafinerije očišćeno i pogodno za kupanje, a Nastavni zavod za javno zdravstvo će nastaviti pojačanu kontrolu, rečeno je u nastavku sjednice Županijske skupštine danas u Rijeci.

More u Kostreni je nakon svibanjskog ekološkog incidenta iz Inine rafinerije očišćeno i pogodno za kupanje,rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Mimo ovog zagađenja, podaci analiza pokazuju višegodišnji trend poboljšanja kvalitete mora, zraka i prehrane. Mićović je najavio nastavak kontrole i ulaganja u prevenciju kako se incidenti poput nedavnog u Urinju ne bi ponovili. 

Odobrene su nove koncesije na pomorskome dobru te veća podrška projektu gradnje žičare za Učku. Primorsko-goranska županija povećat će svoj udio u temeljnom kapitalu Trgovačkog društva Žičara Učka za dodatnih 617 tisuća kuna - na 777 tisuća kuna. 

Ova odluka trebala bi za 208 članova društva biti poticaj za novi krug dokapitalizacije do kraja godine. Izgradnja žičare pokrenut će još dvadesetak liburnijskih projekata i potpuno je u suglasnosti s Parkom prirode Učka, rekao je zastupnik društva, odvjetnik Milorad Stanić

"Imamo studiju utjecaja na okoliš koja pokazuje suglasje s pravilima Parka prirode, imamo pravomoćne lokacijske dozvole za cijelu trasu žičare s pet tornjeva, panoramskim restoranom na vrhu te pristupnim cestama", ističe Stanić.

Županijska skupština je prošlog tjedna prekinutu sjednicu danas nastavila i odlukama o novim koncesijama na pomorskom dobru. Ulaganja u obalu preduvjet su dobre turističke sezone, rekao je župan Komadina te istaknuo da se sa današnjim odlukama broj koncesija približio stotici. "Prihod od koncesija od 10 milijuna kuna godišnje, plus još 30 milijuna od lučica i države, izravno se vraćaju u pomorsko dobro - u uređenje pristaništa, gatova, obala, šetnica", istaknuo je župan.

Temeljni kapital od 1320 tisuća ostao je u propaloj Credo banci. Vraćeno je samo 400 tisuća, a ostatak će za koju godinu - možda. No projekt se oporavio, nadomak je građevinske dozvole i zajedno s Istarskom županijom, PGŽ će tražiti pomoć Europskih fondova, rekao je župan Zlatko Komadina

Očekuje da bi projekt mogao dobiti podršku obzirom na povoljan utjecaj na cjelokupni razvoj ruralnoga dijela liburnijskoga kraja. Ako uspije, gornja stanica žičare bit će ulaz u Park prirode Učka. Jednog dana. 

Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.