Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ na 73 % lanjskih dolazaka, bilo bi i bolje da su mjere poduzete ranije

24.08.2020.

13:22

Autor: Neva Funčić

Komadina i Mićović danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Komadina i Mićović danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Iako je Hrvatska od prošlog tjedna na crvenoj listi dijela europskih zemalja, turističke brojke u Primorsko-goranskoj županiji još su uvijek dobre: u kolovozu je ostvareno 73 posto dolazaka i 55 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Iza nas je vikend pojačanog testiranja gostiju na kovid.

Crvenilo Hrvatske na epidemiološkoj listi dijela europskih zemalja prošlog je vikenda rezultiralo kolonama gostiju koji su se vraćali u Sloveniju, Italiju i Austriju. No, turistički podaci za kolovoz su u Primorsko-goranskoj županiji i dalje dobri: ostvareno je 73 posto dolazaka i 55 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Župan Zlatko Komadina je izvijestio i o županijskim ulaganjima u zdravstvo: u Novom Vinodolskom je dovršen novi Dom zdravlja vrijedan 10 milijuna kuna, a zgrada starog je stavljena na prodaju; u Rabu su dograđena i opremljena zadnja dva paviljona Psihijatrijske bolnice, vrijedna 14 milijuna kuna, a u Velom Lošinju je u lječilištu izgrađena nova kuhinja, uređen park i cesta unutar lječilišta, što je ulaganje vrijedno 23 milijuna kuna.

I podaci o odlascima i dolascima pokazuju da sezona ipak nije završena: u subotu 22. kolovoza u PGŽ je ušlo 13 500 stranih gostiju, dok je iz županije otišlo 25 tisuća stranaca. Njihova državljanstva ovise o epidemiološkim mjerama njihovih zemalja, pa stižu Nijemci, Mađari, Česi, Slovaci i Poljaci, a kućama ranije odlaze Slovenci, Austrijanci i Talijani, izvijestio je župan Zlatko Komadina te poručio da je dojam da je bilo bolje zatvoriti noćne klubove i obeštetiti poduzetnike, nego uništiti mjesec dana turističke sezone.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović je izvijestio kako su danas evidentirane tri novozaražene mlade osobe te da je trenutno u županiji koronavirusom aktivno zaraženo 55 osoba. Samo ih je troje u KBC-u Rijeka, dok su ostali u kućnoj samoizolaciji, s blagim simptomima ili bez njih.

Prema dvotjednim podacima, broj zaraženih u PGŽ-u je 22 na stotinu tisuća ljudi, dok je u Hrvatskoj taj broj narastao na 58 zaraženih na stotinu tisuća ljudi. "PGŽ je na razini Njemačke, dok Austrija ima više zaraženih - 36 na sto tisuća stanovnika", rekao je Mićović.

Izvijestio je i da je u PGŽ-u do sada na kovid 19 testirano 15 tisuća ljudi, što je otprilike 5 posto stanovništva. Proteklog vikenda broj testova povećao se na gotovo 600 dnevno, a polovinu su zatražili strani gosti. Uzorci su uzimani i na kvarnerskim otocima Lošinju, Cresu, Krku i Rabu, a gosti su vrlo zahvalni što su rezultate dobili na vijeme, prije povratka kućama, rekao je Mićović koji očekuje da je najgore iza nas. Poslušajte:

PGŽ: Komadina i Mićović, pripremila Neva Funčić

Vladimir Mićović (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Vladimir Mićović (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.