Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Na Platku uskoro punionica za električne bicikle; uređuju se šetnice u Bakru, Kastvu i Viškovu

28.03.2022.

13:06

Autor: Neva Funčić

Brajan, Medarić i Milošević pred novinarima

Brajan, Medarić i Milošević pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj županiji se trenutno nalazi 799 osoba izbjeglih iz Ukrajine, a 59 ukrajinske djece već je uKljučeno u školsku nastavu. Uz šest srednjoškolaca, u školskim je klupama i 53 djece u osnovnim školama, njih 11 u Rijeci, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić.

Zamijenica župana je izvijestila da je za rad udruga i neprofitnih organizacija raspodijeljeno milijun i četiri tisuće petsto kuna. Riječ je o čak 122 programa i raznolikim udrugama, od udruga branitelja i umirovljenika do udruga koje brinu o obnovi sakralnih objekata u PGŽ, rekla je Medarić.


Pročelnica za promet i pomorsko dobro Nada Milošević izvijestila je o raspodjeli 450 tisuća kuna za pomoć u održavanju nerazvrstanih i javnih cesta u brdsko-planinskim naseljima. Na natječaj se do 2. ožujka prijavilo svih devet goranskih jedinica lokalne samouprave i općina Klana, koji zadovoljavaju kriterij da su smješteni na terenima iznad 450 metara nadmorske visine, no predloženi su projekti bili skuplji od raspoloživog novca. 


Županijska participacija iznosi 50 posto cijene projekta, a zatraženo je 742 tisuće kuna. Kako nije bilo hitnih intervencija ni projekata za koje je potrebna izrada dokumentacije i ishođivanje dozvola, novac je raspodjeljen linearno, svima jednako, po 45 tisuća kuna, rekla je Milošević.


Pročelnik za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan je izvijestio da je zaključen već drugi ovogodišnji natječaj za potpore u turizmu. Krenuli smo ranije s pripremom, kako bi projekti bili gotovi prije sezone, rekao je Brajan te istaknuo da su odustali od potpore manifestacijama i okrenuli se infrastrukturi i vidljivosti destinacija. 


Tako će na Platku uskoro biti postavljena punionica za električne bicikle, a na autocesti A6 turističke reklame za Gorski kotar. Kroz projekt potpore selektivnim oblicima turizma, Primorsko-goranska županija je raspodijelila tristo tisuća kuna, najviše za uređenje pješačkih staza i postavljanje infoploča. 


Novac će biti usmjeren na uređenje šetnice kroz bakarske prezide, šetnice uz lokve na Viškovu, eko staze Loza u Kastvu te planinarske putokaze i infoploče na Hahliću. Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ press

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.