Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: na Rujevici počinje gradnja Zdravstvenog centra, pred skupšinom najveći proračun do sada

13.12.2021.

15:54

Autor: Neva Funčić

Izgradnja helikopterske baze bit će prva faza izgradnje Zdravstvenog centra na Rujevici

Izgradnja helikopterske baze bit će prva faza izgradnje Zdravstvenog centra na Rujevici

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Županijska skupština Primorsko-goranske županije odlučivat će o najvećem prijedlogu proračuna do sada, u iznosu od 1,525 milijardi kuna, u Opatiji u četvrtak 16. prosinca. U utorak 14. prosinca, prvi put će se sastati koordinacijski tim za izgradnju Zdravstvenog centra na Rujevici, a prva faza je gradnja helikopterske baze HGSS-a.

Sjednicu Županijske skupštine PGŽ najavio je predsjednik skupštine Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera, koji očekuje dogovor o bitnim temama, iako izvršna vlast nema većinu. "Ovaj je saziv pokazao konstruktivnost i uključivost. Nakon rasprave je većina odluka bila usvojena premoćnom većinom glasova i očekujem da će tako biti i ubuduće", rekao je Boras Mandić. 


Uz proračun, koji zbog prijenosa neutrošenih sredstava raste za 1,9 posto na 1,52 milijarde kuna, Boras Mandić je najavio i informaciju o pripremi zimske sezone na Platku, izbor članova antikorupcijskog vijeća te Savjeta mladih i Vijeća seniora. Poslušajte:

Marko Boras Mandić o predstojećoj županijskoj skupštini

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut najavio je prvu sjednicu koordinacijskog tima za izgradnju Zdravstvenog centra na Rujevici. Unatoč najavi podržavljenja zdravstvenih ustanova, odlučili smo krenuti u projekt, rekao je Braut te najavio sastanak predstavnika županije, Grada Rijeke, HGSS-a, Doma zdravlja i Hitne medicine. 


Zdravstveni centar obuhvaćat će helikopretsku bazu HGSS-a te zgrade Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu. Prostirat će se na oko devet tisuća četvornih metara zemljišta na Rujevici, koštat će oko 10 milijuna eura i trebao bi biti završen do sredine 2025. godine, najavio je Braut te izvijestio da je županija za prvu fazu izdvojila 1,5 milijun kuna u idućoj godini i to za prve radove HGSS-a na heliodromu te za projektnu dokumentaciju novih zgrada Hitne i Doma zdravlja. Poslušajte:


Braut o zdravstvenom centru na Rujevici

Braut je izvijestio da je dana suglasnost Županijskoj lučkoj upravi Novi Vinodolski za potpisivanje ugovora s nadležnim ministarstvom o drugoj fazi radova na dogradnji luke Klenovica, u vrijednosti od milijun i 150 tisuća kuna, plus dodatnih 250 tisuća kuna iz županijskog proračuna. Ukupna vrijednost radova u Klenovici bit će oko pet milijuna kuna, a završetak se očekuje do kraja 2022. godine. 


Prošlotjedna novost je i da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo još 703 tisuće kuna nacionalnog sufinanciranja za projekte "Arca Adriatica", "Adri Smartfish" i "Argos". Projekti se u 85 posto iznosa sufinanciraju EU sredstvima, a ovom odlukom su PGŽ osigurana dodatna bespovratna sredstava za nastavak projekata unaprijeđenja brodograđevne baštine i održivog ribarstva.

Braut, Boras Mandić i Vladimir Mićović pred novinarima

Braut, Boras Mandić i Vladimir Mićović pred novinarima

Foto: Neva Fučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.