Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:16 / 24.10.2016.

Autor: Neva Funčić

PGŽ: Na Skupštini potkornjak, pomorsko dobro i nova škola u Čavlima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija od Ministarstva poljoprivrede traži hitno donošenje Naredbe o provedbi mjera za suzbijanje potkornjaka u goranskim šuma, što će biti tema na sjednici Županijske skupštine u četvrtak. Govorit će se i o koncesijama na pomorskom dobru te gradnji škole u Čavlima.

Lijeva skretanja su prometni problem na Jadranskoj i Krčkoj magistrali, pa bi tijekom iduće godine trebalo izgraditi još nekoliko kružnih tokova, primjerice kod Šmrike i Valbiske. Primorsko-goranska županija je za Hrvatske ceste pripremila prijedlog lokacija novih raskružja, kao i program edukacije vozača.
Župan Zlatko Komadina komentirao je i kašnjenja radova na Kupskoj magistrali i cesti prema Marišćini. Rekao je da su od Hrvatskih cesta dobili detaljna obrazloženje problema u gradnji: "Moram priznati da sam temeljito nezadovoljan odgovorom jer se ne zna što će se i kada će se. S odgovornima tražimo sastanak, a ako ne bude jamstava za realizaciju da do iduće godine obje ceste budu u funkciji, u tom slučaju treba ići na raskid ugovora i novi natječaj." Komadina je rekao i da će, prije najavljene tužbe, zatražiti prijam kod premijera Andreja Plenkovića jer smatra da treba presjeći loptanje između ministarstava i državnih tijela.

Županija traži akcijski plan, a primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je zbog najezde potkornjaka proglasio elementarnu nepogodu, na primjedbu Hrvatskih šuma da je reakcija gradova i općina manjkava, kaže da bi im bilo bolje da više rade, a manje pričaju. "Ovo je postalo loptanje jer smo mi pokrenuli, a onda su se svi izmakli i vraćaju nama problem. Naime, po zakonu postoji jasna obveza izrade akcijskog plana i naredbe koju donosi Ministarstvo poljoprivrede", govori Komadina.

"Naredba mora imati i aktivnosti, i mjere, i nositelje, i sredstva. Trebate ući s par stotina ljudi s pilama u šume. Hrvatske šume su nekada imale nekoliko stotina sjekača, a sad ih imaju sveukupno pedeset u Gorskom kotaru", rekao je Komadina. Ističe i da je 70 posto šuma državno te da će i u slučaju sekvestracije od staračkih domaćinstava koja su vlasnici dijela privatnih šuma biti teško naplatiti radove na sječi i sanaciji.

Pred županijskim vijećnicima naći će se i prijedlog gradnje osnovne škole u Čavlima, za koju PGŽ izdvaja 5,9 milijuna kuna. Drugu polovinu novca za školu, čija će gradnja početi u idućoj godini, izdvojit će Općina Čavle.

Sedam novih koncesija na pomorskome dobru

Današnji press-kolegij Komadina je počeo čestitkom novoizabranim primorskim ministrima Gariju Capelliju i Olegu Butkoviću, od kojih očekuje dobru suradnju. "Očekujemo državnu potporu mjerama razvoja turizma te gradnji prometnica: zaobilaznice Novog Vinodolskog, ceste prema Postojni u susjednoj Sloveniji, željezničke pruge, obnovi aerodroma na Krku i Lošinju te potporu novim koncesijama za nautičke luke", rekao je Komadina te novoj vladi poželio dobar rad.

Pripremljene su i dopune plana ovogodišnjih aktivnosti projekta Unije - samoodrživi otok, koji Županija namjerava kandidirati za financiranje iz fondova Europske unije. U planu je gradnja solarne elektrane, napajanja pitkom vodom putem desalinizatora na Sunčevu energiju, aktiviranje letjelišta, nova riva, produženje pristaništa u Unijama te obnova poljoprivredne proizvodnje na zemljištu koje je ustupila Krčka biskupija, koja je suradnik na projektu obnove otoka, rekao je župan.

Pročelnica za pomorstvo Nada Milošević najavila je sedam novih koncesija na pomorskome dobru, koje bi trebale biti pripremljene do proljeća. Ističe dva višemilijunska ulaganja, za koje se traži dugotrajna koncesija. "U uvali Kaldonta na Cresu pokazao se isplativim već postojeći projekt marikulture, pa vlasnik traži produženje koncesije na 20 godina. Uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, uzgoj bi ostao u dosadašnjem obimu: 100 tona ribe i 50 tona školjaka", kaže Milošević.

U Omišlju se pojavio novi ulagač koji je već sklopio ugovor s Općinom o dvadesetogodišnjem zakupu plaže i privezišta u Uvali Pušća. Iz koncesije je izuzeto javno pristanište, a u dogradnju 14 tisuća četvornih metara privezišta i uređenje plaže najavljeno je ulaganje oko pet milijuna kuna, 80 posto u prve dvije godine. Županija od koncesije godišnje očekuje 518 tisuća kuna plus tri posto od prihoda.

Nove koncesije pripremljene su i za plaže u Uvali Čikat na Lošinju te Balustradi u Crikvenici. Pred županijskim vijećnicima naći će se i prijedlog prvih izmjena prostornoga plana, za lokacije marikulture i igrališta za golf na otoku Cresu. Poslušajte izjave župana Zlatka Komadine i pročelnice za pomorstvo Nade Milošević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.