Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ nabavila cjepiva protiv virusne bolesti što je prenose krpelji

22.07.2022.

13:32

Autor: Iva Pavletić Crnković

Krpelj

Krpelj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Krpeljnim meningoencefalitisom ove godine u Hrvatskoj je zaraženo 11 osoba. Osmero među njima u Primorsko-goranskoj županiji. Dvoje je, nažalost, umrlo. 

Primorsko-goranska županija osigurala je, putem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, besplatno cijepljenje za sve osobe koje su zbog prirode posla izloženije riziku obolijevanja od te virusne bolesti: šumare, sjekače, komunalne redare, pripadnike HGSS-a... 


Rekla je to u petak na konferenciji za novinare Đulija Malatestinić, županijska pročelnica za zdravstvo. Za sve ostale skupine koje u prirodi borave iz hobija, cjepivo se može kupiti po cijeni od 307 kuna, a potrebne su tri doze, dodala je. 


Inkubacija te virusne bolesti može potrajati dugo, čak i do dva tjedna. A krpelj tijelom može putovati i cijeli dan, prije nego vas ubode. Stoga, duga odjeća, repelenti, zaštita glave i vlasišta te temeljiti pregled nakon boravka u prirode može pomoći.


Na sličan način se može zaraziti i lajmskom boreliozom, potencijalno teškom bolešću, koja se u prvoj fazi može uspješno liječiti antibioticima. Četiri od osam pacijenata zaraženih meningoencefalitisom u PGŽ bili su zaraženi i bakterijom uzročnikom borelioze.


Prevencija je na prvom mjestu, rekao je voditelj epidemiološkog odjela nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Dobrica Rončević. Poslušajte više:

Dobrica Rončević o bolesti što je prenose krpelji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.