Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ nakon rekordne turističke godine: kako u 2019.?

18.01.2019.

12:45

Autor: Josip Krmpotić

Produžiti sezonu - to je jedan od glavnih ciljeva. (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Produžiti sezonu - to je jedan od glavnih ciljeva. (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Tijekom 2018. godine, u rekordnoj sezoni, naš kraj posjetilo je četiri posto više gostiju koji su ostvarili dva posto više noćenja. U brojkama to je tri milijuna dolazaka i 19 milijuna noćenja. No, još uvijek nismo rekli sve. Turizmu u Primorsko-goranskoj županiji i dalje se smiju vedri dani.

Brojke pomalo zamaraju pa ih nećemo ni koristiti previše. One su razlog zadovoljstvu turstičkih neimara koji, kad usporede prošlu i 2010.u godinu, dolaze do sjajnih, 50, 70 ili 80 posto boljih ukupnih rezultata.

Prošla je kvarnerska godina bila super, a što želimo od ove? Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ističe da je cilj ostvarenje fizičkog prometa na razini 2018. Zbog toga će nastaviti s jačanjem brenda Kvarnera, diversifikaciju ciljnih tržišta i potrošačkih segmenata, a dugoročni cilj je produžetak sezone na čemu rade već godinama kako bi se smanjila nezaposlenost i povećali prihodi od turizma, podsjetila je Peršić Živadinov. 

Treća smo među hrvatskim županijama po udjelu u kapacitetima. Bit će nas na sajmovima, jačat ćemo sve naše brendove, nećemo zanemariti gastronomiju, tradiciju ni kulturu. Cjelogodišnji turizam je priča koja itekako drži vodu. 

I još nešto, kaže župan PGŽ Zlatko Komadina, a to su iskoraci ulaganjima u infrastrukturu da bi digli poziciju nautičkog turizma u Županiji. "Objektivno, mi smo županija iz koje se kreće niz Jadran, prema otocima. Obrnuto je promet nešto slabiji, ali imamo veliki pritisak na nautičke vezove. Izgradili smo čitav niz lukobrana, marina, vezova, dali niz koncesija", podsjeća župan na učinjeno.

Sreća i zadovoljstvo mogu biti potpuni, a to bi nam svima koji živimo turizam morao biti i krajnji cilj, rekla je direktorica: "...da lokalno stanovništvo i da svi mi živimo od toga bolje, krajnje je vrijeme da ne radimo na masovnom turizmu nego da idemo prema održivom razvoju kako danas-sutra ne bismo imali prirodu koja je na neki način onečišćena i uništena."

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.