Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Nastava ostaje u školi, o rebalansu ovog tjedna u dvorani u Mavrincima

26.10.2020.

13:08

Autor: Neva Funčić

Škole u PGŽ-u nastavljaju s nastavom u razredima (Foto: Milan Sabić / Pixsell)

Škole u PGŽ-u nastavljaju s nastavom u razredima (Foto: Milan Sabić / Pixsell)

Foto: - / -

U županiji je danas je 25 novozaraženih osoba, a isto toliko ih je ozdravilo. Trenutno je u izolaciji manje od 2 posto razrednih odjela, a iz škola poručuju da će se nastava nastaviti u razredima. Županijska skupština će sjednicu o rebalansu održati u četvrtak u sportskoj dvorani u Mavrincima.

Nijedna škola u Primorsko-goranskoj županiji nije prešla na online nastavu, a za sada za to nema ni potrebe, izvijestila je županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin. U izolaciji zbog suzbijanja širenja zaraze kovidom je trenutno 21 razredni odjel u školama kojima je osnivač županija - 17 razreda u srednjim školama i tri u osnovnim.

"To je manje od dva posto od ukupno 1064 razredna odjela u županijskim školama, a prema dogovoru ravnatelja, epidemiologa i školskih liječnika, nastava ostaje u školama dok je epidemiološka situacija ovakva", rekla je Stilin. 

Izvijestila je i da Županija nastavlja s programom stipendiranja studenata deficitarnih zanimanja, godišnje njih 27. Otvorio se prostor za 17 novih stipendija te će javni poziv biti objavljen 2. studenog, a natječaj će ostati otvoren tjedan dana.

Stilin je najavila i da će, uz zdravstvo, školstvo biti najveći dobitnik predstojećega drugog rebalansa županijskog proračuna. Školstvu će biti preraspodijeljeno dodatnih 12 milijuna i 800 tisuća kuna, najviše za kapitalne projekte dogradnje škole u Matuljima (1,1 milijun) te nove škole u Dražicama (3,15 milijuna kuna). Iznos od 150 tisuća kuna bit će izdvojen za sufinanciranje novog studija logopedije i osnivanje Centra za logopediju u Rijeci.

Pročelnica odjela za poduzetništvo Melita Raukar najavila je u rebalansu i dodatnih 860 tisuća kuna potpore poduzetnicima. Naime, tijekom ljeta je PGŽ osigurala 6,4 milijuna kuna potpore malim i srednjim poduzetnicima, no za dio prijava nije bilo dovoljno novca. Za preostalih tridesetak prijava očekuje se dodatni novac nakon rebalansa proračuna, rekla je Raukar.

Na današnjoj konferenciji za medije pohvalila se i nagradom za najbolji županijski EU projekt za projekt Mala barka 2. Interreg projekt Slovenije i Hrvatske jedan je od tri projekta turističke valorizacije pomorske baštine koji provodi PGŽ - nakon Male barke i Male barke 2, projekt se pod nazivom Arca Adriatica proširio i na talijansku stranu sjevernog Jadrana.

Osim obnove tradicijskih barki, ostavština prekograničnog europskog projekta je i evidencija baštine koju je stvorio Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja i koja je dostupna u virtualnom muzeju muzeju Mala barka. "Tu su sačuvani i svi nacrti i načini obnove tradicijskih plovila, dostupni domaćim ljudima i turistima, ali i budućim generacijama", rekla je Raukar, koja iduće godine očekuje nagradu i za projekt Arca Adriatica

Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine na dnevnom redu će biti i plan koncesioniranja na pomorskom dobru za 2021. godinu. Pročelnica za pomorsko dobro Nada Milošević rekla je da je razdoblje javnog savjetovanja o toj temi prošlo bez aktivnog učešća gradova i općina, a županijski Odjel za koncesije predlaže 18 lokacija, od čega devet kojima istječu ugovori i devet novih.

Milošević je izvijestila i o smanjenju proračuna Županijske uprave za ceste, i to za 2,5 milijuna kuna - sa 118,5 na 116 milijuna kuna. Razlog je odustajanje Općine Malinska od sufinanciranja gradnje ceste, koja se stoga ove godine neće graditi.

Predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić je novu sjednicu sa 16 točaka najavio za četvrtak 29. listopada u sportskoj dvorani u Mavrincima, gdje je osiguran dovoljan razmak između vijećnika. Od 16 točaka dnevnog reda, najznačajnije su one o drugom rebalansu proračuna i preraspodjeli 17 milijuna kuna, o koncesijskim ugovorima i planu za 2021. godinu te proglašenje delničkog parka Japlenški vrh zaštićenim područjem park-šume.

Poslušajte konferenciju za medije:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.