Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: natječaji za poduzetnike i razvojne projekte, dodatno financiranje hitne medicine

14.02.2022.

13:20

Autor: Neva Funčić

Nova sanjkaška traka kod Mrkoplja

Nova sanjkaška traka kod Mrkoplja

Foto: - / Općina Mrkopalj

Primorsko-goranska županija raspisala je pet natječaja za sufinanciranje projekata regionalnog razvoja, ukupne vrijednosti pet milijuna i 750 tisuća kuna. Najveće potpore su namijenjene goranskim projektima, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut.

Za razvoj goranskih sanjkališta namijenjeno je 1,5 milijun kuna, a isto toliko i za infrastrukturne projekte gradova i općina Gorskog kotara. Za razvoj otoka i izradu projektne dokumentacije namijenjeno je po 250 tisuća kuna, a za projekte ravnomjernog razvitka 2,25 milijuna kuna, za komunalna poduzeća i jedinice lokalne samouprave. Natječaji su otvoreni do isteka sredstava, najkasnije do studenog ove godine, rekao je Braut.


Više od 600 poduzetnika s ruralnog područja PGŽ iskoristilo je 16 milijuna kuna bespovratnih poticaja u proteklih pet godina. Idućih mjesec dana otvoren je novi natječaj, a na raspolaganju je do 40 tisuća kuna po poduzetniku, izvijestio je pročelnik za ruralni razvoj Mladen Brajan. U fondu je više od 1,7 milijuna kuna, od toga je 800 tisuća namijenjeno za područje Gorskog kotara. Sufinancirat će se 80 posto projekta, ulaganja u opremu i mehanizaciju isključivo za osnovnu djelatnost, a prednost imaju mladi, žene i mikropoduzetnici, rekao je Brajan.


Za investicijsko održavanje i opremu županijskih zdravstvenih ustanova, PGŽ je raspodijelila 24,2 milijuna kuna decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna. Iznos je jednak prošlogodišnjem, izvijestila je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Istaknula je i da HZZO kontinuirano izdvaja nedostatan iznos za rad hitne medicine, pa županija iz svog proračuna dodatno financira dostupnost hitne službe s dva milijuna kuna.


Prijedlog raspodjele decentraliziranih sredstava napravljen je prema opsegu djelatnosti i naći će se pred vijećnicima Županijske skupštine. U 2022. je predviđeno za Dom zdravlja PGŽ šest milijuna kuna, za Zavod za hitnu medicinu 7,5 milijuna kuna, povrat kredita za opremanje laboratorija NZZJZ PGŽ 592 tisuće kuna, opremanje Thalassotherapije Opatija 4,25 milijuna kuna, za Thalassotherapiju Crikvenica 2,95 milijuna kuna, psihijatrijsku bolnicu Insula Rab dva milijuna kuna, a za Lječilište Veli Lošinj 100 tisuća kuna, izvijestila je o prijedlogu doktorica Malatestinić. 


Poslušajte:

PGŽ: od poticaja do ulaganja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.