Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Nedostaje 12 timova liječnika; u iduće 4 godine izgubit ćemo još 57 liječnika obiteljske medicine!

20.07.2022.

11:24

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

liječnici

liječnici

Foto: Ilustracija / HRT

Stanje u zdravstvu nikad nije bilo gore, osobito ako pričamo o obiteljskim liječnicima kojih kronično nedostaje u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. 

Čak 838 liječnika ove godine kompletiralo je dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvu, a u devet godina iz Hrvatske su otišla 1032 liječnika, što odgovara broju od dvije generacije diplomiranih doktora koji izlaze s medicinskih fakulteta. 


No, u Primorsko-goranskoj županiji problem je drugačije vrste. Većina liječnika starije je životne dobi, pred mirovinu, dok mnogi od njih već i rade dok su u mirovini.


Novih kadrova kronično nedostaje. Unatoč sredstvima za raspisivanje 12 specijalizacija iz obiteljske medicine koje je Ministarstvo dodijelilo županijskom Domu zdravlja, raspisane su tek dvije.


Imajući u vidu i činjenicu da većina obiteljskih liječnika i nisu liječnici doma zdravlja,već samostalni nositelji djelatnosti, upitno je zašto se sredstva za specijalizacije dodjeljuju isključivo Domovima zdravlja.


Postavlja se pitanje hoćemo li imati kome doći na pregled, hoće li nam netko moći doći u kućnu posjetu, kao i tko će brinuti o kroničnim bolesnicima?


Zbog svega ovoga u Trisu smo razgovarali s liječnikom Leonardom Bressanom, predsjednikom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Primorsko goranske županije. Poslušajte razgovor:

emisija Tris - Bressan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Tris

Tri aktualne teme tjedna, tri gosta i tri njihove glazbene želje. Budite uz Nevu Funčić svake srijede u 9:20 i doznajte što o najnovijim događajima kod nas i u svijetu misle njihovi akteri ili komentatori društvenih zbivanja!

Poslušajte u Slušaonici