Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: nema novih slučajeva zaraze; otvaraju se turističke ambulante

29.06.2020.

12:19

Autor: Neva Funčić

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji se 1. srpnja otvara sedam turističkih ambulanti, a u slučaju sumnje na koronavirus uzorci za testiranja prikupljat će se i na trenu diljem županije. Ni u ponedjeljak, drugi dan za redom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ni u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze novim koronavirusom, izvijestila je pročelnica županijskog ureda za zdravstvo dr. Đulija MalatestinićSvi kontakti ranije zaraženih su pod epidemiološkim nadorom, a za 70 uzoraka su testovi u tijeku i nalazi će biti poznati do sutra, rekla je Malatestinić te dodala da nove informacije objavljuju dva puta dnevno, u 9 i u 17 sati.

Trenutno je u PGŽ COVID-19 virusom zaražena 21 osoba. Od toga je prošloga tjedna novih 18 dok su tri osobe već više od dva mjeseca nositelji virusa. Iako je prošlo više od 60 dana od zaraze, a osobe su bez simptoma bolesti, još za njih nisu stigla dva uzastopna negativna nalaza.

Malatesinić je izvijestila i da su u tijeku zdravstvene edukacije djelatnika turističkih zajednica o preporukama za postupanje u slučaju sumnje na zarazu koronavirusom kod gostiju. Educirane su i osobe koje će uzimati uzorke, tako da se za davanje uzoraka za testove neće morati ići u Rijeku.

Ovotjedna novost je otvaranje sedam turističkih ambulanti od 1. srpnja. Bit će pokriveni svi kvarnerski otoci, a njihove adrese i telefoni bit će od sutra objavljeni na mrežnim stranicama PGŽ.

"Natječaj za medicinske timove turističkih ambulanti je i dalje otvoren. Prošlog ljeta smo ih imali čak 18, ali ove godine nedostaje liječnika", rekla je Malatestinić te istaknula kako će i timovi hitne medicinske pomoći od početka srpnja biti pojačani.

Na snazi su i dalje obaveza nošenja zaštitnih maski u javnom prijevozu i pri ulasku u zdravstvene ustanove, a maske se preporučuju i za svaki zatvoreni javni prostor. Do daljnjeg su ponovno zabranjeni posjeti bolnicama i domovima za starije osobe, a prilikom svakog novog prijema osobe se testiraju na koronavirus.

Zamjenica župana Marina Medarić je izvijestila da se unatoč korona-krizi nastavljaju ulaganja u zdravstvene ustanove, njih osam kojima je osnivač PGŽ. Trenutno su najveće investicije u lječilište u Velom Lošinju, obnovu paviljona psihijatrijske bolnice u Rabu i novi dom zdravlja u Novom Vinodolskom, a novac za nastavak radova osiguran je rebalansom proračuna.

Ukupna vrijednost trenutnih ulaganja je veća od 45 milijuna, a za saniranje gubitaka zbog dodatnih troškova zdravstvenih ustanova koje su bile na prvoj crti obrane od koronavirusa osigurano je dodatnih tri milijuna kuna, izvijestila je Medarić. Poslušajte:

Nema novih slučajeva zaraze u PGŽ, otvaraju se turističke ambulante; pripremila Neva Funčić

Medarić i Malatestinić pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Medarić i Malatestinić pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.